Alla bilder

Norra Guldheden, Göteborg

Reutersgatan 4

Exkl.
Utgångspris
8 000 000 kr
Avgift
5 501 kr
Antal rum
6
Boarea
153 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
6 av 9
Hiss
Ja
Balkong
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för visning.

Mäklare

Alla bilder

Högsta huset i Norra Guldheden, är ett tidstypiskt exempel på sextiotalets rena arkitektur. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Högsta huset i Norra Guldheden, är ett tidstypiskt exempel på sextiotalets rena arkitektur
Ernst Järnfelts sista byggnadsverk och monument. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Ernst Järnfelts sista byggnadsverk och monument
Arkitekten, Kjell Ödeen, var en av sin tids tongivande under perioden. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Arkitekten, Kjell Ödeen, var en av sin tids tongivande under perioden
Intrycket tas över av det blankpolerade marmorgolvet. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Intrycket tas över av det blankpolerade marmorgolvet
Inslagen av naturmaterial samt exklusiva detaljer från tiden sätter prägel på hela byggnaden. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Inslagen av naturmaterial samt exklusiva detaljer från tiden sätter prägel på hela byggnaden
Med högsta kvalitet. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Med högsta kvalitet
Känslan av en större enplansvilla, högt över staden, är stark. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Känslan av en större enplansvilla, högt över staden, är stark
Du ser Linnéstaden och vattentornet på Hisingen sticker upp. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Du ser Linnéstaden och vattentornet på Hisingen sticker upp
De omfattande glaspartierna i vardagsrummets ena gavel dominerar intrycket. Reutersgatan 4 - Bjurfors
De omfattande glaspartierna i vardagsrummets ena gavel dominerar intrycket
Spisen - med egen rökgång - har tidstypisk formgivning i marmor, koppar och tegel. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Spisen - med egen rökgång - har tidstypisk formgivning i marmor, koppar och tegel
Marmorgolvet sträcker ut bort mot glasväggen. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Marmorgolvet sträcker ut bort mot glasväggen
En varm sommarnatt härute glittrar stadens ljus ikapp med stjärnorna över Medicinareberget. Reutersgatan 4 - Bjurfors
En varm sommarnatt härute glittrar stadens ljus ikapp med stjärnorna över Medicinareberget
Soligt söderläge. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Soligt söderläge
Balkongen bjuder på en slående utsikt bland annat bort mot Sahlgrenska. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Balkongen bjuder på en slående utsikt bland annat bort mot Sahlgrenska
Det tidiga sextiotalets funktionella ideal representeras i denna våning. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Det tidiga sextiotalets funktionella ideal representeras i denna våning
Vardagsrummets blanka marmorgolv övergår i matsalens ekparkett. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Vardagsrummets blanka marmorgolv övergår i matsalens ekparkett
Interiörbild. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Den inre hallen förbinder till tre av de fyra sovrummen och våningens badrum. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Den inre hallen förbinder till tre av de fyra sovrummen och våningens badrum
Tre sovrum med stora fönster och utsikt över Landala Egnahems "pepparkakshus". Reutersgatan 4 - Bjurfors
Tre sovrum med stora fönster och utsikt över Landala Egnahems "pepparkakshus"
Ej angivet. Reutersgatan 4 - Bjurfors
Interiörbild. Reutersgatan 4 - Bjurfors

Beskrivning

Sextiotalspanorama

Beskrivning

På sjätte våningen, med enastående utsikt över innerstaden och Göteborgs omgivningar, ligger denna stora sexrumsvåning om 153 kvm. Det höga huset, högst i Norra Guldheden, är ett tidstypiskt exempel på det tidiga sextiotalets rena arkitektur. Arkitekten, Kjell Ödeen, var också en av sin tids tongivande under perioden. Han är kanske mest känd för SEB:s kontor vid Sergels Torg och Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Även byggmästaren, Ernst Järnfelt, var erkänd och detta hus blev hans sista stora byggnadsverk. Han valde därför att skapa ett monument över sin gärning och valde därför inte bara sällsynt påkostade material som tegel och koppar utan även en välkänd arkitekt och stadens skickligaste hantverkare. Inslagen av naturmaterial som massiv ek och rena marmorytor samt andra exklusiva detaljer från tiden präglar därför denna stora vånings interiör.

Huset stod färdigt 1963, ett år då Sverige allmänt ansågs vara världsmästare i såväl ekonomi som socialt samhällsbygge. Men vi var även världsmästare i allt från skidor och rally till ishockey. Detta var inledningen på "de goda åren", framtidstron stod på topp och det byggdes för framtiden och, som i detta hus, med högsta kvalitet.

Våningen ligger i ett insynsskyddat gavelläge med en närmast andlös utsikt från samtliga fönster. Du kan blicka ut över Göteborgs innerstad i alla fyra väderstreck. I kvällssolen blånar höjderna i stadens omgivningar, och i förgrunden står de välkända landmärkena parad. Den stora och härliga balkongen ligger i soligt i söderläge.

Interiören präglas av tidsperiodens förkärlek för stora rumsvolymer med öppna, rena ytor och påtagligt stora, nästintill heltäckande, glaspartier. Det skapar en stark och öppen atmosfär med slags ljus lätthet. Dagsljuset genomkorsar rummen från flera håll och får marmorgolven och ekparketterna att blänka.

Det tidiga sextiotalets funktionella ideal representeras bland annat av den inre hallens ena vägg med inte mindre än 11 garderober med luckor i massiv ek. Bland våningens huvudnummer bör nämnas de stora sällskapsytorna med marmorgolv och öppen spis i originalutförande samt ett stort master bedroom i anslutning till badrumet. Du parkerar på egen garageplats där hissen tar dig, och alla matkassar, upp till våningens entrédörr.

Norra Gullheden är troligen mest känt för sin grönskande och lugna atmosfär. I närheten finns många naturområden och parker, med stigar för såväl promenader som löpturer. I stadsbyggnadsplaneringen för området togs extra hänsyn till den omgivande terrängen, därför har bland annat bergsytorna lämnats orörda till största del. Läget är ett kapitel för sig, du bor i fridfulla kvarter men har bara några minuters promenad når du Linnéstaden eller Avenyn. Chalmers och Sahlgrenska ligger alldeles i närheten. Kollektivtrafiken till och från Norra Guldheden är utmärkta, med ett flertal spårvagns- och bussförbindelser vid hållplatserna Wavrinskys plats.

Rumsbeskrivningar

Stig in i niovåningshusets stora huvudentré där det fasadteglet följer med in genom det heltäckande glaspartiet. Intrycket tas över av det blankpolerade marmorgolvet som löper vidare uppför den svängda trappan. Formrena och tidstypiska detaljer som det grönskade glaspartiet samt de smidda trappräckena och ledstängerna i mässing kompletterar bilden.

Hissen tar dig upp till sjätte planet och våningens entrédörr i ek. En tidstypiskt stor hall tar emot och marmorgolvet sätter tonen för ett boende präglat av äkta material och smakfull formgivning. Till vänster finns plats för middagsgästernas ytterkläder, familjens prylar kan snabbt stuvas undan i den stora klädkammaren till höger eller i två stora garderober.

Till höger i hallen ligger ett gäst-WC med originalmosaik i gröna och grå toner på golvet. Väggarna är kaklade i vitt och grönt. Hallen förbinder även till ett av totalt fyra sovrum. Rummet har ett stort fönsterparti med fri utsikt över Landala Egnahem och Södra Guldheden. Kanske är det här dina nattgäster ställer in sina väskor.

Tillbaka i hallen fortsätter det vackra marmorgolvet in i de stora, L-formade sällskapsytorna med vardagsrum och matsal. En kulen höstkväll möter dina gäster doften av brinnande björkved i den öppna spisen i originalutförande. Spisen - med egen rökgång - har tidstypisk formgivning i marmor, koppar och tegel.

De omfattande glaspartierna i vardagsrummets ena gavel dominerar intrycket. Marmorgolvet sträcker ut bort mot glasväggen där den vidsträckta utsikten öppnar sig på vid gavel. En varm sommarnatt härute glittrar stadens ljus ikapp med stjärnorna över Guldheden och Medicinareberget.

Vardagsrummets rena arkitekturlinjer och öppna ytor ger en stark känsla av rumsvolym och ljus. Det är ett rum för allt från fredagsmys och festmingel, till lugna vardagskvällar tillsammans med familjen. Känslan av en större enplansvilla, högt över staden, är stark. Insynen är obefintlig.

Vardagsrummets blanka marmorgolv övergår i matsalens ekparkett i rummets vinkel. Även här är gaveln ett enda stort glasparti med utblick ner över innerstaden. Du ser Linnéstaden och vattentornet på Hisingen sticker upp. Här får många gäster plats runt bordet vid livliga middagar och glada familjehögtider. Men det är också platsen för lugna vardagskvällar och långa söndagsbruncher.

En liten serveringsgång med originalskåp leder in till köket med stort fönster. Du har enastående utsikt över innerstaden när du diskar. Den massiva köksinredningen av högsta kvalitet finns bevarad, dock med nyare luckor. Här finns, efter tidens ideal, bra förvaring och en klok planering. Köket har plats för ett möblemang för snabba frukostmackor eller vänner med varsitt vinglas som väntar på att grytorna ska puttra klart.

Från serveringsgången utanför köket når du den inre hallen som är flankerad av inte mindre än elva garderober med tidstrogna luckor i massiv ek. Den inre hallen förbinder till tre av de fyra sovrummen och våningens badrum. Denna lite mer privata sovavdelning har ett större master bedroom längst ner till vänster med härlig utsikt. Rummet ligger i fil med köket och är snudd på kvadratiskt med stort fönster och en dubbelgarderob.

Intill master bedroom ligger ett helkaklat badrum med fönster mot norr. Det är utrustat med tvättavdelning, golvvärme, handdukstork, duschkabin, wc och tvättställ.

Tillbaka i den inre hallen ligger ytterligare två stora sovrum med stora fönster och utsikt mot öster. Du ser bland annat Landala Egnahem och Södra Guldheden.

Sammantaget är detta en stor och öppen sextiotalsvåning med många bevarade detaljer och äkta naturmaterial. Du bor bekvämt och med utsikt och fysisk närhet till stadens centrala delar.

Fakta

Bostadsrättsförening

Brf Reutersgatan 4 förvärvade fastigheten Guldheden 8:7 den 11 december 2006. Fastigheten bebyggdes 1963 och byggnadens totalyta är 2 861 kvm, varav 2 461 kvm utgör lägenhetsyta och 445 kvm utgör lokalyta. Här upplåts 16 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal med hyresrätt.

Huset som ritades av arkitekten Kjell Ödeen, byggdes 1963 av den kände byggmästaren Ernst Järnfelt. Eftersom denna fastighet var hans sista som byggmästare ville han att den skulle vara kronan på verket. Han var mycket noga med att använda de bästa och vackraste materialen, vilket man bl a kan se i den vackra entrén med nyslipat blänkande marmorgolv.

Föreningens ekonomi är god och avgifterna har varit oförändrade sedan ombildningen 2006 och någon höjning är inte planerad under 2017. Utöver normalt löpande underhåll har nedanstående större arbete utförts:

2008 Fönsterbyte

Installation av fjärrvärme

2009 Byte av ventilationsaggregat

2014 Omläggning av del av tak

2015 Fasadrenovering

Inga större underhållsarbeten är planerade de närmaste 2 åren. Underhållsplanen uppdaterades under 2015.

För mer information om föreningen se årsredovisningen.

TV/Internet-anslutning

Ansluten till kabelnät. Leverantör: Com Hem.

Bredband. Leverantör: Com Hem.

Övriga utrymmen

Det finns källarförråd.

Uteplats/balkong

Balkong om ca 9 m², läge söder.

Parkering

1 garageplats hör till lägenheten och kostar: 475 kr utöver månadsavgiften.

Månadsavgift

Avgift/hyra
5 501 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja
Kabel-TV ingår
Ja
Övrigt ingår
bredband
Kommentar månadsavgift
475 kr tillägg för garageplatsen

Ekonomi

Andel i föreningen
6,25%
Årsavgift i föreningen
66 012 kr
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Utgångspris
8 000 000 kr
Lägenhetsnummer
1071
Våningsplan
6 av 9 *
Hiss
Ja
Rum
6
Boarea
153 kvm
Byggår
1963
*

Våningsplan 6 av 9.

Driftskostnad (per månad)

Hushållsström
170 kr
Försäkring
335 kr
Summa
505 kr

Karta

Reutersgatan 4

Området

Mäklaren om Guldheden

Funkishus med gröna gårdar och nära till allt man behöver. Det är Guldheden. De flesta husen här är byggda på 40- och 50-talen runt lokala små torg med butiker som lätt blir nya favoriter.

Att bo i Guldheden – Bjurfors hjälper dig hitta din nya bostad.

LÄKARHISTORIA OCH TAKE AWAY
När Guldheden byggdes var det som bostadsområde för personalen på Sahlgrenska. Det arvet finns kvar och påminner oss genom alla gator som är döpta efter läkare och sjuksköterskor, till exempel Doktor Becks gata eller Syster Estrids gata. Med boendekvalitet i åtanke byggdes stadsdelen som ett mönsterområde, med skön natur inpå knuten och all tänkbar service på de små torgen. Idén bakom mönsterstadsdelen var att bygga för grannsämja och gemenskap, en känsla som många guldhedsbor menar lever kvar än idag. På ett av torgen, Guldhedstorget, hittar du mataffär, en liten take away och en fantastisk blomsteraffär. Ett annat torg i typisk 50-talsanda är Doktor Fries torg, med schackrutiga plattor och skulpturen Fina Fisken. Här finns bland annat flera restauranger, matbutik, apotek, bibliotek och gym.

KLASSISK ARKITEKTUR OCH RÖDA STUGOR
Många av husen har en slående utsikt över stora delar av stan och från Guldhedens Vattentorn ser du ända ut till Vinga. Tornet är ett klassiskt utflyktsmål för många Göteborgare – en pampig byggnad med höga valv och målningar på insidan, ritad av arkitekten Nils Einar Eriksson, som även gjort Biografen Draken, Göteborgs konserthus och Park Avenue. Strax intill Guldhedstorget ligger Olssons Trädgård, en liten pärla till park som anlades av konstnären och trädgårdsentusiasten Carl Olsson. En annan grön oas är idylliska Änggårdskolonin i Guld-hedsdalen, med små söta stugor, grusade gångar och blomstrande trädgårdar. Södra Guldheden gränsar till Änggårdsbergen, na-turreservatet som är som gjort för promenader i unik och varierande natur eller långa löprundor i härlig terräng.

Att bo i Guldheden – Bjurfors hjälper dig hitta din nya bostad.

TÄT TERRÄNG OCH GODA GRANNAR
Husen i Norra Guldheden är från 1940-talet medan den södra delen påbörjades ett årtionde senare. Typiskt för dessa hus är att de är byggda med kvalitetsmaterial, direkt på plats och av skickliga hantverkare. I sann funkisanda är bostäderna ljusa, bekväma och praktiska. Den omväxlande terrängen behölls för att skapa en trivsam och grön boendemiljö, utan för många störande inslag. Avsaknaden av genomfartsleder bidrar till att Guldheden än idag upplevs som ett lugnt och stillsamt bostadsområde, trots närheten till stadskärnan. Kommunikationerna är annars helt optimala, med Wavrinskys plats som central knutpunkt och många buss- och spårvagnslinjer som kör täta turer. Det går också enkelt att ta sig till Mölndal, genom Toltorpsdalen och på en kvarts promenad ner genom Vasastaden är du redan vid Avenyn. Så nära centrum – men ändå så avskilt. Möjligheten att välja stadspuls med shopping, restauranger och nöjesliv eller promenader i skog och natur är helt enkelt oslagbar.

Guldhedens 3 bästa:
Vattentornet med sitt välbesökta café
Olssons Trädgård
Mossens idrottsplatsmed motionslinga

Köpa eller sälja bostad i Norra Guldheden? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.