Obelånad förening

Lorensberg, Göteborg

Kungsportsavenyen 20

Exklusiv
Utgångspris
11 950 000 kr
Avgift
2 650 kr
Antal rum
3
Boarea
159 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
2 av 4
Hiss
Ja

Visning

 • onsdag 26/6, KL 17:00 - 17:30

  Bokad visning. Du kan även ringa Bjurfors Bokningscenter 031-761 79 50. Välkommen!

Boka visning

Obelånad förening

Magnifik 1880-talsvåning på Sveriges paradgata! Renoverat kök och bad möter vackra sekelskiftesdetaljer - allt under en takhöjd om 3,8 meter

 • Ansvarig mäklare

  Christian Warberg

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 33

Bilder

Varmt välkomna på visning av en bostad utöver det vanliga. Kungsportsavenyen 20 - Bjurfors
Varmt välkomna på visning av en bostad utöver det vanliga
Väggen domineras av platsbyggda hyllor. Kungsportsavenyen 20 - Bjurfors
Väggen domineras av platsbyggda hyllor
Den permanenta, flyttbara trästegen är en accessoar som skapar karaktär. Kungsportsavenyen 20 - Bjurfors
Den permanenta, flyttbara trästegen är en accessoar som skapar karaktär
Den ca 50 kvm stora salongen rymmer en stor soffgrupp. Kungsportsavenyen 20 - Bjurfors
Den ca 50 kvm stora salongen rymmer en stor soffgrupp
Magnifik stuckatur.... Kungsportsavenyen 20 - Bjurfors
Magnifik stuckatur...
Volymen är påtaglig. Kungsportsavenyen 20 - Bjurfors
Volymen är påtaglig

Beskrivning

Beskrivning

Magnifik 1880-talsvåning på Sveriges paradgata! Renoverat kök och bad möter vackra sekelskiftesdetaljer - allt under en takhöjd om 3,8 meter.
Denna lika magnifika som moderna 1880-talsvåning om 160 kvm, ligger på andra våningen i en av Kungsportsavenyns mest ansedda hyrespalats. Husets höga och ståtliga fasad är för övrigt den enda i 1880-talets nyrenässans som är helt bevarad. Som hörs på namnet var denna stilriktning i slutet av 1800-talet var inspirerad av renässansens konst och arkitektur på 1400-1600-talet där former och motiv hämtades. Husets fasad bär strömningens omisskännliga drag av både det pompösa och det strikta, kombinerat med rika ornament såväl exteriört som interiört.

Arkitekt var Adrian C. Peterson som bland annat ritat Hasselbladhuset, Örgryte nya Kyrka, Götabergsskolan samt Landala vattentorn. Adrian Peterson bodde under en period själv i kvarteret som han, helt ödmjukt, kallade för: Adrianopel.

Det - blygsamt uttryckt - centrala läget är svårslaget. Du bor mitt på Kungsportsavenyen mellan Götaplatsen och Stora teatern. Dessutom ligger våningen mittemellan stadsdelens gröna lungor Vasaparken samt Heden som ligger tre respektive två kvarter bort och nås på några minuter. Fastigheten är i mycket gott skick och inga renoveringar är planerade.

Våningen ligger med de flesta rummen vänd in emot den fridfulla innergården. Våningen präglas starkt av det stilfulla mötet mellan välbevarade detaljer från 1880-talet och vår tids material, utrustning och bekvämlighet. Det dominerande intrycket utgörs av den 50 kvm stora salongen med sin häpnadsväckande rumsvolym och sitt ansenliga ljus. Att du bor mitt på en paradgata är inget du känner av. Genom några enstaka fönster kan du ändå överblicka folklivet. Och efter några sekunder i hissen kan du själv ta steget ut i det.

Interiör

Stig in i den pampiga entré- och trapphallen med välbevarade ornament och detaljer från tiden. Hissen tar dig upp till andra våningen. Där väntar en inbjudande entréhall med plats för avhängning och förvaring bakom skjutdörrar. Infällda takspottar skapar en behaglig ljusmiljö. På hallgolvet vilar Höganäsklinker med skön golvvärme.

Detta klinkergolv löper vidare direkt till vänster, där våningens stilfulla klädvårdsavdelning och gäst-wc ligger. Här finns tvättmaskin och torktumlare under en arbetsbänk från Marbodal i retrostil. Tvätthon är underlimmad. Utöver bra arbetsytor finns det gott om plats för förvaring i det höga skjutgarderobspartiet. Denna avdelning, inklusive ett gäst-wc med smakfull och exklusiv inredning, renoverades 2011. Avdelningen känns som om den snarare hade legat i en modern villa.

Ett par steg in från hallen avslöjar våningens absoluta huvudnummer - den lika stora som magnifika salongen på hela 50 kvm. Det dominerande intrycket är ett enastående ljus och rummets överraskande stora volym. Detta beror på det enkla faktum att du har 3,80 meter upp till det rikt ornamenterade kassettaket. Den delvis ovala stuckaturen är centrerad runt en större takrosett och ger rummet en mycket speciell och nästan filmisk atmosfär. Tre höga fönster med djupa nischer och fönsterbänkar i marmor är vända in mot den lugna innergården och understryker rummets nästintill sakrala interiör. Sammantaget är detta en plats få glömmer. Ett rum lika öppet för middagar och fester för halva bekantskapskretsen, som för familjens alla aktiviteter och samtal framför den fungerande öppna spisen.

I fil med vardagsrummet leder en bred passage med höga och rymliga skjutdörrsgarderober vidare in i lägenheten. Det första av tre sovrum ligger här in till vänster, även det vänt mot den tysta innergården. Därefter öppnar sig, till vänster, det sällsynt smakfulla köket. Den nästan dramatiska stilbrytningen känns lika förvånande som helt rätt. Där du nyss stod i en större sekelskiftessalong, befinner du dig nu i ett kök som lika gärna hade kunnat ligga i en takvåning på Manhattan. Det är rena arkitekturlinjer, smakfulla naturmaterial och en köksinredning signerad välrenommerade Puustelli. Den stilfulla fläkten från Fjäråskupan och väggarnas skimrande skiffermosaik understryker intrycket.
Kökets samtliga vitvaror är rostfria och kommer från Electrolux: kyl och frys, ångugn, vinkyl, induktionshäll och integrerad diskmaskin. Den formrena köksön erbjuder bra förvaring och ger plats för vännerna som vill hjälpa till med salladen eller bara smaka av vinet. Kökets öppningsbara glasparti kan stå på glänt ut till balkongen en skön sommarkväll. Dagen efter kan du ta med tidningen och första kaffekoppen ut i förmiddagssolen.

Innanför köket ligger ytterligare ett ljust och trivsamt sovrum, i samma ostörda gårdsläge.

Våningens Master Bedroom är väl tilltaget och ligger ut mot Avenyn. De höga fönstren skapar en ljus och harmonisk miljö. På skönt avstånd kan du blicka ner över folklivet på paradgatan. Vill du sova mörkt stänger du bara de bevarade fönsterluckorna i original.
I anslutning till Master Bedroom ligger det lyxiga badrummet som getts en rejäl yta. Badrummet har inretts med carrara marmor och är utrustat med wc, tvättkommod, handduksvärmare och dusch.

I denna vackra och välrenoverade våning bor du mittemellan lugnet och stadens brus. Med ett ben i 1880-talets charmfulla miljöer och det andra i vår tids höga krav på bekvämlighet och tidlös design.

Fakta

Uteplats/balkong

Balkong mot gården i österläge

TV/bredband

Ansluten till kabelnät. ComHem

Bredband. ComHem

Parkering

Det finns möjlighet till garageplats i närliggande privata varmgarage, exempelvis P-hus Avenyn på Kristinelundsgatan.

Månadsavgift

Avgift/hyra
2 650 kr

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
11 950 000 kr
Lägenhetsnummer
1
Våningsplan
2 av 4
Hiss
Ja
Rum
3
Sovrum
2
Boarea
159 kvm

Om föreningen

Namn
Brf Kungsportsavenyen 20
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Fastigheten bebyggdes 1884 (Kungsportsavenyen 20) och 1984 (Lorensbergsgatan 5) och består av 15 stycken bostadsrätter och 1 hyresrätt. Föreningen sålde av sina lokaler till Wallenstam förra året. I samband med denna försäljningen löstes alla lån för föreningen som nu är skuldfri. Föreningen har även hos banken 6 353 000 kr samt aktier i depå hos Handelsbanken 5 113 000 kr.De gör ett positivt resultat 2017 på 20 846 284 kr. De har dessutom en hyresrätt kvar som vid avyttring kommer inbringa pengar till föreningen. I föreningen finns källarförråd, tvättstuga samt en liten oas till innergård med grillmöjligheter.

Inga större renoveringar planerade och fastigheten anses vara i mycket gott skick.

Byggnadssätt

Byggår
1882

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
124
Energideklarationsdatum
2010-10-22

Området

Mäklaren om Lorensberg

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa eller sälja bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lorensbergs 3 bästa

3
 • Götaplatsens restauranger Toso, Mr P och Bar Himmel
 • Fratelli Gridelli - italiensk pärla
 • Laura Ashley - klassiska och moderna inredningsdetaljer

Karta

Kungsportsavenyen 20

Kungsportsavenyen 20,
411 36 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Boka visning

Välkommen att boka in dig på visning.

Visningar

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Christian Warberg

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 33

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Lorensberg, Göteborg

  Exklusiv
  Adress
  Wadmansgatan 4 A
  Utgångspris
  8 750 000 kr
  Månadsavgift
  5 320 kr
  Antal rum
  5
  Sovrum
  3-4
  Boarea
  157,6 kvm