Vallby, Simrishamn

Vallby 46

Såld, 2018-02-19
Slutpris
3 900 000 kr
Antal rum
6
Tomtarea
6885 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
195 kvm / 180 kvm

 • Ansvarig mäklare

  Anna Bjurnemark

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0701-64 19 02

Bilder

Välkomna till Vallby 46, en vacker gård med fritt och fridfullt läge. Vallby 46 - Bjurfors
Välkomna in! Hallen är generös, pampig och välkomnande!. Vallby 46 - Bjurfors

Välkomna in! Hallen är generös, pampig och välkomnande!

Köket är husets hjärta, varmt och ombonat med utgång till uteplats. Vallby 46 - Bjurfors

Köket är husets hjärta, varmt och ombonat med utgång till uteplats

Öppen spis och vedspis ger en skön värme. Spisen från Ilve ger arbetsglädje i köket. Vallby 46 - Bjurfors

Öppen spis och vedspis ger en skön värme. Spisen från Ilve ger arbetsglädje i köket

Trivsamt matrum i anslutning till köket. Vallby 46 - Bjurfors

Trivsamt matrum i anslutning till köket

Generöst allrum med stora ytor. Vallby 46 - Bjurfors

Generöst allrum med stora ytor

Området

Att bo i Hammenhög

Kanske trivs entreprenörer bäst i sällskap? Det är annars svårt att förklara den höga andelen av kreativitet och företagsamhet i lilla Hammenhög och dess omgivningar. Samhället är trivsamt och servicetätt. Här finns också butiker med unika varor, bok-café och kulturverkstad, klubbscen för livemusik, film och konstnärlig verksamhet. Hammenhög är något extra på Österlen.

Hammenhög är en levande by med livsmedelsbutik, restauranger, B&B, äldreboende samt barnomsorg och en friskola. Hammenhög ligger i ett öppet böljande landskap ca 12 km från Österlens huvudstad Simrishamn med Borrby och Skillinge nära. Det finns goda bussförbindelser till omkringliggande orter. En av de vackraste stränderna, Borrby strand, ligger ca 9 km bort. Om man istället vill bada på plats i Hammenhög finns ett utomhusbad. Hammenhögs IF är en aktiv förening som förutom seriespel i fotboll även anordnar en årlig loppis.

En liten bit av Medelhavet … heter butiken med egentillverkat porslin som också erbjuder keramik från Marocko och Grekland. I den frodiga trädgården ligger caféet där man kan fika på hembakat. Vid Hammenhögs torg ligger kulturverkstad och bok-café. I det som en gång var en bilfirma huserar Garageprojektet, en charmig konsertlokal för olika band på sommarturné. Här finns även Jeppssons Möbler med ett stort utbud av designmöbler från svenska och internationella producenter. Unika ting skapar träbildhuggare Carsten Nilsson i ateljén på Ystadsvägen. Strax utanför Hammenhög ligger Gunnarshög gård med försäljning av produkter tillverkade av rapsolja. Simris Alg är företaget som drar fördel av Österlens klimat vid alg-odling, en ny råvara i kosttillskott och livsmedel.

År 1499 lades grunden till det ståtliga Glimmingehus, en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Dess dramatiska historia är ett äventyr i sig och det hålls årligen flera evenemang för barnfamiljer i borgen, skräckfilmsfestival samt medeltidsquiz. Troligen byggde godsets arbetare själva husen i lilla fridfulla byn Rogamad. ett uppskattat boendeområde. I byn finns tretton hus, varav de flesta utnyttjas av deltidsboende. Husen är typiska låga skånelängor och de uppfördes i slutat av 1800-talet. Öster om den ståtliga borgen finns Glimminge by i vars södra del den vackra Glimminge gård ligger. Byn omges av åkermark, lövdungar och öppna naturbetesmarker. Glimminge mosse, som ligger norr om byn, är en särskilt viktig plats för lövgrodan. Under senvårskvällar kan man höra flera hundra hannar spela. Lövdungarna i det uppskattade strövområdet Gislövs stjärna är ett paradis för sångfåglar.

Grundaren av Glimmingehus, Jens Holgersen Ulfstand, ligger begravd i Vallby. Glimmingehus dominerar även omgivningarna och utsikten i närliggande byn Glivarp, här finns B&B och restaurang, samt i lantliga området Salarp.

Norr om Hammenhög ligger Östra Herrestad med anor från järnåldern. Här finns ett aktivt byalag som anordnar loppis och aktiviteter.

Ett gammalt ordstäv säger: "I Hannas gjorra di hårannra ingen forrtred", vilket betyder att här är man vänligt sinnad. Så var det säkerligen i alla byar på Österlen … men människorna var kanske särskilt fromma i Hannas. Kyrkan, en av Skånes minsta, uppfördes på 1100-talet. I Hannas finns snickeri, smed och ett unikt gjuteri som gör kyrkklockor i brons.

Köpa eller sälja bostad i Vallby? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Hammenhögs 3 bästa

3
 • Garageprojektet
  livemusik i charmig miljö
 • Glimmingehus
  utflyktsmål med aktiviteter för barnfamiljer
 • Gunnarshögs gård
  butik med ’guldet från Österlen’, rapsolja