Bjurfors Exklusiv presenterar en pampig tjugotalsvilla med underbar trädgård i centrala Lund.

Lund - Centrum, Lund

Kävlingevägen 27

Exklusiv
Utgångspris
16 000 000 kr
Antal rum
14
Boarea
380 kvm
Typ
Villa flerfamiljs
Biarea
187 kvm
Tomtarea
1214 kvm

Visning

 • söndag 25/2, KL 11:00 - 12:15

  Bokad visning.

Boka visning

Bjurfors Exklusiv presenterar en pampig tjugotalsvilla med underbar trädgård i centrala Lund.

Ett hus med historia som har den där oslagbara charmen som bara äldre hus kan.

 • Ansvarig mäklare

  Markus Hedhill

  Fastighetsmäklare / Partner
  Områdesansvarig Lund Centrum

  :
  Telefon: 046-273 26 44

Bilder

Planskiss

Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

I centrala Lund finns denna ståtliga villa från 1928, inbäddad i blommande grönska. Originaldetaljerna flödar. Stuckaturer, plankgolv, fiskbensparkett, spröjs och spegeldörrar är ett självklart inslag. Vackra salonger i fil minner om forna tider; det glada tjugotalet. Här är det lätt att ha stora middagsbjudningar och fest. Den stora villan är i dag indelad i tre lägenheter och ett stort källarplan, men kan lätt omvandlas till en stor bostad eller generationsboende.

Orangeriet har en sydfransk känsla som inbjuder till härliga sommarmiddagar. Trädgården är en fullkomlig dröm. Vid entrén har den ett parkliknande utförande med singelbeströdda trädgårdsgångar, formklippta häckar, breda rosenrabatter, prydnadsträd på rad och kraftiga gräsytor. Allt i enlighet med trädgårdsarkitektens skiss från 1928. På baksidan får du en doft av Frankrike med ett ljuvligt vinterbonat orangeri, stensatta uteplatser och stenmurar. Citronträd, olivträd, pelargoner och agapanthus gör bilden fullständig. Orangeriet har samma formspråk som huvudbyggnaden med gulmålad puts, spröjsade dörr- och fönsterpartier samt halvmånefönster. Det är här inne som du och vännerna njuter av sommarmåltiderna de lite kyligare dagarna eller tidig vår, höst och vinter. På golvet ligger brun klinker och det är plats för ett långbord. Dörrpartierna kan öppnas på vid gavel och släppa in den friska vårluften eller stängas och skapa värme tillsammans med levande ljus.

I trädgården finns allt du kan önska; ett tak av doftande blåregn, syrener, äppelträd, klematis, rosor och flox. De generösa gröna ytorna och uteplatserna passar perfekt för sociala tillställningar. Det är lätt att föreställa sig minglande gäster här till dämpad musik i bakgrunden.

Nu kan du skapa ditt eget paradis i denna praktfulla villa. Ytorna är enorma, precis som möjligheterna.

Interiör

NU OCH DÅ. Det vackra huset på Kävlingevägen 27 var under många år känt som ”Professor Nelsons villa”. Ägaren till huset mellan 1935-1960 var Helge Nelson, professor i geografi. Den pampiga professorskänslan i huset lever kvar än idag. En något mer dramatisk historia är att huset under andra världskriget blev lindrigt skadat av en bomb. Den 18 oktober 1943 släppte en engelsk flygare denna laddning av misstag över området som idag är Norra Kyrkogården. Fastigheten skadades inte märkbart, men tegelpannor flög av från taket och flera av fönsterrutorna som vetter mot Kävlingevägen krossades. De enda synliga spåren från denna händelse idag är att glasrutorna som byttes ut är maskingjorda, medan trädgårdssidans glas är handgjorda.

Idag är huset lika vackert som för 90 år sedan när det uppfördes av byggmästare M J Roiher, ritat av arkitekt Carl Andrén. Fastigheten har tagits väl om hand under alla dessa år och har varsamt moderniserats Den slätputsade, gulmålade fasaden har vita detaljer, gesimser och friser och ett mansardtak med rött tegel.

Mellan fönsterna på andra våningen finns ett dekorativt plåtarbete mot öster, medan husets västra sida pryds av en pampig frontespis. På tredje våningen finns vackra plåtklädda takkupor, så kallade holmejor.

Samtliga fönster är i original och med vit spröjs. Runt ytterdörren, som är en pardörr med speglar och överljus, slingrar sig en välväxt benved. Huset omges av en underbar trädgård, kantad av en välklippt häck. När du öppnar grinden till huset sommartid är det som att komma till en slottspark av mindre format. Ljuvliga dofter och färger uppenbarar sig och gör att du bara vill se mer.

LJUVA TJUGOTAL. Inne i husets entré välkomnas du i en vacker trapphall med terrazzosten som också leder upp till andra våningen. Väggarna är halvvägs målade i grått med en mönsterbård a la grecque. Detta är huvudentrén till de båda större våningarna. I anslutning till trapphallen finns en gästtoalett på vardera plan.

Våningen, plan 1. Inne i lägenheten möter du en stor möblerbar hall som leder vidare till tre ljuvliga rum som är sammanlänkade i vinkel; salong, matsal och bibliotek. Dessa vackra rum separeras av tidstypiska pardörrar med speglar, vissa med skjutdörrspartier. Väggarna är målade i harmoniska färger och i taket finns det eleganta stuckaturer och takrosetter. På golven ligger fiskbensparkett. Biblioteket har platsbyggda hyllor och en vägg i mörkt mossgrönt. Den stora matsalen har en harmoniskt ärggrön nyans på väggarna och flera stora fönsterpartier som vetter ut mot den blomstrande trädgården och den intilliggande parken. Från matsalen kommer du vidare in till salongen som har äggskalsmålade väggar och en härligt spatiös känsla. Vid serveringsgången, som har vackra originalskåp, passerar du ett vackert sovrum med parkettgolv och målade väggar samt gott om förvaringsplats i garderober. Från gången når du ett stort helkaklat badrum med både dusch, hörnbadkar och golvvärme. Kakel och klinker går i vitt och ljusgrått. Du kommer vidare in till köket som har skåpinredning från Siematic i körsbärsträ, bänkskivor av granit och sandfärgat kakel ovanför arbetsytorna. Klinkergolvet är matchande sandfärgat med golvvärme. Maskinerna kommer från Miele. Både arbetsytorna och förvaringsutrymmena är rejäla. Intill köksön finns en matplats för fyra. Mittemot köket finns våningens andra sovrum, idag målat i en mild terrakottanyans.

Våningen, plan 2. Våningen på plan på två är i princip identisk med den på plan ett. Här finns ytterligare ett sovrum medan badrummet är något mindre. I köket förflyttas du på nytt tillbaka i tiden. Här finns ett underbart, välbevarat originalkök från 1928 med spröjsade glasdörrar med färgat glas. Skåpen är en dekoration av i sig själv. Bänkskivorna är av granit och köksutrustningen är modern. Här finns också en rymlig matplats.

Våningen, plan 3. Tredje våningen bjuder på mycket värme och ombonad charm. Rå tegel, vackert brädgolv, halvmånefönster och takkupor. Här finns det vardagsrum, kök med stor matplats, två sovrum och helkaklat badrum med dusch och golvvärme. Även på detta plan finns det ett fint ljusflöde. Sovrummen har underbara, rundade takkupor som ger en mysig känsla.

Källarplan
Under hela huset finns källare med rejäl takhöjd. Denna totalrenoverades år 2000. Den nuvarande ägaren har under många år använt detta plan som kontor och gästvåning. Här finns rejäla kontorsrum, gästrum, klädkammare, välutrustad tvättstuga, toalett, duschrum, bastu, vinkällare och flera förrådsrum. Vinkällaren har precis rätt känsla. En fin gammal dörr med mönster öppnas upp till ett rum med hyllor av tegel, redo att fyllas. Murstocken finns mitt i rummet och bidrar till den rustika känslan. De flesta golven är klädda med klinkers, andra har sisalmatta eller trägolv. Källarplanet har en separat ingång. Man kan också nå källaren via husets andra trapphus, ”köksingången”, som förbinder de tre våningsplanen.

Ägarna bor på entréplan. Hyresintäkterna för de övriga två lägenheterna (samt kontor i källaren för 3000kr/mån) är 26.500kr/mån.

Utvald detaljbild Utvald detaljbild

Fakta

Fastighetsbeteckning

Narva 6

Inskrivna servitut och övriga gravationer

Avtalsservitut Villa

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Last: Avtalsservitut: Villa, 12-IM3-27/806.1

Information

Typ
Villa flerfamiljs
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
16 000 000 kr
Rum
14
Sovrum
7
Boarea
380 kvm*
Tomtarea
1214 kvm
Biarea
187 kvm

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
6
Hushållsström
20 628 kr
Värme
76 416 kr
Renhållning
8 100 kr
Vatten/Avlopp
7 116 kr
Summa
112 260 kr

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

TV/bredband

Telia 100 Mbit

Planbestämmelser

Tomtindelning (1932-08-06) Stadsplan (1931-04-24)

Parkering

Garage samt parkeringsplatser framför.

Ekonomi

Taxeringsvärde
7 139 000 kr
Byggnadsvärde
4 730 000 kr
Fastställt
2015
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd

Besiktning

Besiktigad
Nej

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 ½ plan med källare
Byggår
1928
Fasad
Puts
Grund
Källargrund
Stomme
Tegel
Bjälklag
Betong och trä
Uppvärmning
Gaspanna (2000)
Takbeklädnad
Taktegel
Ventilation
Självdrag
Fönster
Dubbelkopplade med spröjs

Energideklaration

Utförd
Beställd

Länkar

Området

Att bo i Lunds centrum

Centrala Lund är en gemytlig kullerstensstad med såväl den lilla stadens charm som storstadens hela utbud. Lundagård, Botaniska Trädgården och Stadsparken är populära platser för avkoppling och rekreation. Biltrafik är inte tillåtet i Lunds centrum, vilket ger ett skönt och lugnt tempo. Centralstationen är en viktig pulsåder för stadskärnan, då många av Lunds invånare pendlar via tåg eller buss.

Södra Esplanaden, Gyllenkroks allé, Svanegatan, Bangatan, Biskopsgatan och Östra Vallgatan ringar in de mest centrala delarna av staden. Här består bebyggelsen framförallt av flerfamiljshus men också av gatuhus. Lunds kommun har många fina skolor och har blivit framröstad till en av de främsta skolkommunerna i landet flera år i rad.

Professorstaden är ett populärt bostadsområde som ingår i stadsdelen Tuna. Bebyggelsen består nästan enbart av ståtliga och mycket påkostade villor. Här hittar du den fina idrottsanläggningen Gerdahallen med ett av Nordens största gym.

Vid Stortorget ligger Stadshallen där du bland annat kan lyssna till konserter och föreläsningar. Vid Mårtenstorget hittar du Saluhallen, ett stycke kulturhistoria som uppfördes i början av 1900-talet. I närheten ligger Lunds vackra Domkyrka från 1100-talet och Kulturkvadranten med friluftsmuseet Kulturen.

Köpa eller sälja bostad i Lunds centrum? Kontakta Bjurfors mäklare i Lund! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Kontakt

Visningar

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Genom att klicka på "Skicka" godkänner du Bjurfors användarvillkor.

 • Ansvarig mäklare

  Markus Hedhill

  Fastighetsmäklare / Partner
  Områdesansvarig Lund Centrum

  :
  Telefon: 046-273 26 44