Charmig patriciervilla från 1907 med tillhörande friliggande bostad

Bjärred - Flädie, Lomma

Flädie mejeriväg 18

Exklusiv
Utgångspris
10 500 000 kr
Antal rum
10
Totalarea
373 kvm varav 78 kvm biarea
Tomtarea
1484 kvm
Typ
Friliggande villa + Gästhus
Hiss
Ja
Balkong
Ja
Terrass/uteplats
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Charmig patriciervilla från 1907 med tillhörande friliggande bostad

Ett klassiskt modernt boende med tidstypiska detaljer och möjligheter för den stora familjen eller egenföretagaren - goda intäkter vid uthyrning.

 • Ansvarig mäklare

  P-O Renvalder

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0708-24 52 53

Bilder

Villaro och dess underbara trädgård. Flädie mejeriväg 18 - Bjurfors
Villaro och dess underbara trädgård
Skön atmosfär på innergården. Flädie mejeriväg 18 - Bjurfors
Skön atmosfär på innergården
Pampig entré med vy genom huset. Flädie mejeriväg 18 - Bjurfors
Pampig entré med vy genom huset
Härlig utblick över trädgården. Flädie mejeriväg 18 - Bjurfors
Härlig utblick över trädgården
Tidsenligt kök med generösa ytor för den matintresserade. Flädie mejeriväg 18 - Bjurfors
Tidsenligt kök med generösa ytor för den matintresserade
Matsal med dubbla franska dörrar ut till innergården. Flädie mejeriväg 18 - Bjurfors
Matsal med dubbla franska dörrar ut till innergården

Planskiss

Planlösning
Villaro - entréplan
Planlösning
Villaro - övre plan
Planlösning
Villaro - källarplan
Planlösning
Lilla huset med loft

Beskrivning

Beskrivning

Den som inte har passerat den lilla kyrkbyn Flädie förut, höjer nog på ögonbrynen en extra gång när de skånska rapsfälten plötsligt byts ut mot rader av vinrankor. Förr i tiden var det mjölkbilar som skramlade förbi här, fulla med produkter från mejeriet som låg bredvid gården som då kallades Klockaregården och numera är känd under namnet Flädie Mat och Vingård. Numera är det lugnt på Flädie mejeriväg och mejeritransporterna är ett minne blott. Trots Flädies lantliga och stillsamma karaktär nås Lund på blygsamma 10 minuter, Malmö på 20 minuter och Kastrup på dryga halvtimmen. Det är endast 3 kilometer till Bjärred och salta havsbad.

Med Villaro erbjuds ett boende som är minutiöst utformat ur såväl estetisk som funktionell vinkel. Detaljer från förr har förädlats och återskapats för att bevara den genuina känslan. Moderna och tidsenliga detaljer har varsamt adderats för högsta möjliga livskvalitet. Detta genomsyrar bostaden både inne och ute. Färg- och materialval är enhetliga genom hela huset; kalkstensgolv pryder hela nedre plan samt källare och badrum. Det övre planet har genomgående fasade trägolv. Tre olika färgtoner ger ett harmoniskt intryck på husets väggar. Köksinredning, förvaringsmöbler och dörrar i tidstypisk anda är utformade av Mats Nilssons möbelsnickeri i Osby. Generösa sällskapsytor och ett stort kök med två matplatser imponerar på entréplan och harmoniska luftiga rum och storslagna vyer från balkongen bidrar till en påkostad känsla.

Bredvid Villaro finns ett fristående hus som ägarna kallar för ”Lilla huset” och som en gång i tiden var stall med djur för hushållsbehov. Återfunna detaljer och de vackra stallfönsterna i gjutjärn är bevarade från denna tid. Under 1930- och 40-talet var det lilla huset ett bageri, men är numera en fristående bostad som hyrs ut som permanentbostad. Huset är smakfullt inrett med charmiga inslag såsom friliggande bjälkar, en takhöjd om hela 6 meter upp till nock, klinker och vackra råa tegelväggar. Här disponeras ett kök och sällskapsrum i öppen planlösning, ett badrum, tvättmöjligheter, två sovrum och ett öppet loft. Framför huset finns en privat stensatt uteplats. Lilla Huset hyrs idag ut med goda hyresintäkter, se kalkyl under bostadsfakta.

Utemiljön lever upp till samma storslagenhet som insidan. Förutom en sällan skådad komposition av blommande rabatter som skiftar i perfektion från vår till höst, syns allt från hundraåriga träd till en storslagen köksträdgård med spännande kryddor och bär. På sommaren finns det flera platser att slå sig till ro på från morgon till kväll. Här finner du bland annat ett trädäck för frukosten, en romantisk syrénberså, stenbänkar omgärdade av buxbom och inte minst en kalkstensbelagd innergård med utekök /uterum där kvällssolen kan avnjutas i sällskap av många middagsgäster.

Här har man lyckats med att skapa en stilfull bostad med en precis lagom blandning av dåtida charm och nutida behov. Välkommen till Flädie Mejeriväg 18.

Interiör

VÄLKOMMEN IN
I entréhallen möts du av en fantastisk rymd och ljus. Väggarna är målade i ”Kärlek” som är en elegant konstrast till de vita fotlisterna och spegeldörrarna som är tillverkade helt enligt originaldörrarna. På golvet ligger kalksten som är genomgående för hela entréplanet och källaren. Hallen är av generös storlek och har en väl tilltagen takhöjd, snickarbyggd skohylla samt en pärlspontsbeklädd hörnklädkammare. I hallen finns en gedigen trätrappa som leder upp till övre plan.

I direkt anslutning till entrén ligger ett av husets två badrum. Detta är stort och luftigt med detaljer som halvrund duschhörna samt stuckaturlister i taket. Ljuset från det stora välvda fönstret speglar sig fint ovanför de dubbla tvättställen.

Pardörrar från hallen leder in till vardagsrummet som får ett sagolikt ljusinsläpp från rummets imponerande, heltäckande glaspartier som vetter ut mot trädgården i söder. Redan i hallen kan du vintertid mötas av en sprakande eld i den vridbara kaminen som står centralt placerad i vardagsrummet. Elden följer gästerna, oavsett var de befinner sig i rummet. Inifrån vardagsrummet når man också den mysiga glasverandan från förr som inbjuder till avkopplande stunder.

Genom vardagsrummet på andra sidan huset finns ytterligare en hall med dubbla glasdörrar ut till trädgården. Här finns två välplanerade inbyggda garderober för kläder och skor samt en nedfälld gammeldags fotskrapa för smutsiga skor. I hallen finns trappan ner till källarplanet som har ett mysigt rum för tv-, spel- eller filmkvällar samt en gästtoalett och tvättstuga. Detta utrymme är optimalt för de större barnen eller för övernattande gäster. Tvättstugan är en dröm för den som vill ägna så lite tid som möjligt åt tvätten. Två tvättmaskiner, torktumlare och en tvätthiss gör vardagen så mycket enklare och ger mer tid över för annat.

TILL BORDS
På andra sidan hallen ligger köket och dess matplatser som upptar halva husets bottenplan. Tillagningen av maten sker centralt mellan matplatserna vid ett stort bågformat fönster ut mot innergården. Kökets inredning är platsbyggd i sekelskiftesstil i gråmålad ask och tillverkad av samma snickare som står för resterande snickerier i huset, Mats Nilssons möbelsnickeri i Osby. Bänkskivorna är av elegant och tidlös carraramarmor och väggarna ovanför arbetsytorna är klädda med glasskivor. Utformningen av köket är väl genomarbetad vilket skapar generösa arbetsytor för den matlagningsintresserade. Mellan kök och matsal står en vacker sommarspis i gjutjärn som vid jultid håller glögg och köttbullar varma.

Familjens matplats finns vid ett mäktigt välvt glasparti som vetter ut mot trädgården. I denna del finns allt som behövs för de vardagliga måltiderna.

I matsalen, som rymmer upp till 20 middagsgäster, står en dekorativ kakelugn som värmer gott om vintrarna. Bakom väggen i matsalen finns en lönndörr som överraskande döljer ett kylrum med platsbyggt vinställ. I matsalen finns också dubbla franska dörrar som leder ut till den ljuvliga innergården som används flitigt. Innergården är belagd med grov kalksten och har en stor yta för festliga sammankomster och middagar. Alldeles intill finns ett orangeri med ett platsbyggt utekök, som fyller dubbla funktioner; ett öppet kök med avställningsytor när gästerna sitter på innergården och ett tillslutet uterum de lite kyligare kvällarna.

FRIDFULLA RUM FÖR DRÖMMAR
Uppför trappan möts man av ett allrum med pärlspontsklädda väggar och en bokhylla från golv till tak. På övre plan har genomgående fasade trägolv använts och de gamla stödbensbjälkarna tagits fram till beskådning. Det finns två sovrum för barn eller övernattande gäster. Ett av dem har utsikt över vinodlingen och det andra har utgång till balkongen och dess vyer. Rymliga skjutdörrsgarderober finns i dessa rum.

I bokhyllan bakom en skjutdörr döljer sig föräldrarnas fridfulla oas. Här finns en öppen klädkammare med hans och hennes sida, kupa med fönster och inbyggd sittplats samt förvaring. Ifrån bänken under fönstret har man fri utsikt över Flädies kyrktorn. Ett stort romantiskt sovrum med utgång till balkongen gör detta rum till rena drömmen. Det finns dessutom extra utrymme bakom sänggaveln och tvätthissens slutstation. I denna oas finns även ett badrum med både stort badkar och en rymlig dusch i sandstensfärgad kakel med inbyggda nischer. Två stora porslinsvaskar på kalkstensskivor ovanpå badrumskommoden med spegel skapar en naturlig avdelning i rummet som separerar wc:n från övriga rummet.

För en rofylld nattvila har alla tre sovrummen dessutom installerad AC ventilationssystem med allergifilter och individuell styrning per rum.

LILLA HUSET
Den separata bostaden ger en god extrainkomst som påverkade den totala boendekostnaden avsevärt. Önskar man hellre använda det som kontor, ateljé, bostad för äldre tonåringar eller generationsbostad är det också idealiskt. Det finns många användningsområden.

Du välkomnas in i en hall som har rustika klinkers i terrakotta med golvvärme, som är genomgående för hela huset. Ljusa väggar och en härlig takhöjd som går upp till nock med synliga takbjälkar ger bostaden en känsla av rymd. I hallen finns en garderob, en liten skrivbordsplats samt en vrå med tvättmaskin och upphängningsplats. Till höger finns ett luftigt sovrum med plats för dubbelsäng, förvaringsmöbler och garderober.

Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning med samma imponerande takhöjd. Köket har klassisk vit inredning med bänkskivor i rostfritt och massiv ek. Det finns dessutom en köksö/bardisk med ytterligare förvaring samt sittplatser. En vacker återkommande detalj är det råa teglet som finns på köksön, i köksinredningen samt den ena väggen. Detta är gammalt tegel från trakten som det fanns stor produktion av i början av förra sekelskiftet. Förutom de högre sittplatserna vid köksön, finns plats för ytterligare ett mindre köksbord. I anslutning till vardagsrummet finns ytterligare ett sovrum med garderober och ett badrum med mosaikkaklad dusch. En trappa leder upp till ett mysigt loft med tapetserad vägg mot gaveln med fönster, synliga bjälkar i taket och infällda takspots. Detta passar fint som ett allrum eller tredje sovrum.

KRIKON OCH FIKON
Trädgården är en upplevelse i sig. Genom slingriga gångar och olika rum överraskas och häpnas du av de noggranna uppdelningarna av växter så att de kan visa upp sig från sin bästa sida, från vår till höst. Du skulle också lätt kunna tro att trädgården har sett såhär praktfull och uppvuxen ut i minst ett halvt sekel, men ägarna har även fått återskapa denna, som en gång i tiden var en äppellund och vid övertagandet ganska tom på växter. Tomten sträcker sig från öster till väster och täcker därmed in uteplatser för alla behov. Frukosten intas på trädäcket i morgonsolen. Solens strålar fångas rakt mitt i trädgårdens centrum, vid gräsmattan och i syrénbersån söker du skuggan. På innergården spenderas eftermiddagar och kvällar.

Här välkomnas våren av julrosor, tulpaner, scilla, pingst- och påskliljor och allium vid vackra välbevarade äldre träd som krikon och hängpil. En perennrabatt av väldoftande rosor och pioner tar dig vidare till den drömlika köksträdgården som består av fyra stora odlingsbäddar i sten som innehåller allt från jordgubbar, hallon och rabarber till lavendel och kryddor. Här finns också ett fikonträd, minikiwi och vindruvor. Intill köksträdgården kommer du vidare till äppellunden, där två av de ursprungliga Ingrid-Marie-träden står kvar och har fått sällskap av ytterligare arter. I andra delar av trädgården syns även unika växter som ginkgo- och katsuraträd, inramade av en vintergrön struktur av liguster och buxbom.

Trädgården är inte bara en fröjd för ögat utan en underbar plats för lekande barn som har massor av plats för spring, hopp och kurragömmaplatser. Ett par kliv utanför trädgården finns dessutom en liten lekplats. I byn finns en förskola för de minsta och i närliggande Borgeby och Bjärred finns tre olika skolor. Här är det lätt för hela familjen att trivas.

Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild

Fakta

Fastighetsbeteckning

Fjelie 8:5

Ombyggnad, Renoveringar

Huset är kontinuerligt underhållet och i mycket bra skick. Samtliga ombyggnationer och renoveringar specificeras detaljerat i frågelista.

VILLARO:
2006-2008 Omfattande renovering av hela huset.
2009 Slutförande av utemiljö.
2011 Utekök/Vinterträdgård.
2015 Målning utvändigt.
2019 Målning invändigt.
2019 Putsarbete grund.

LILLA HUSET:
1998 Omfattande ombyggnation till bostad/kontor.
2012 Nytt badrum och ommålning invändigt.
2015 Målning utvändigt samt putsarbete fasad.

Parkering

Uppfart på framsidan med plats för 4 bilar.
På baksidan finns plats för 2 bilar. Framför Lilla huset finns plats för en bil.

Ekonomi

Taxeringsvärde
4 992 000 kr
Byggnadsvärde
3 559 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 049 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
3
Värme
48 248 kr
Renhållning
2 825 kr
Vatten/Avlopp
6 495 kr
Summa
57 568 kr

I angiven uppvärmningskostnad ingår hushållsel. Elförbrukningen är totalt ca 33 068 kwh/är inkl drift av lilla huset.

Se bifogat dokument över ungefärlig boendekostnad med nuvarande hyresintäkt.

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Uteplats/balkong

Stor balkong i söderläger.
Uteplats med trädäck, läge öster.
Inglasat uterum med utekök.
Uteplats i syrénberså.

Övriga byggnader/utrymmen

Friliggande och fullt utrustat gästhus om ca 60 kvm samt sovloft som renoverades 1998. Fungerar utmärkt för uthyrning.

Tomt

Underbar tomt och trädgård som måste upplevas.

Planbestämmelser

Detaljplan (1989-03-30)

Tillträde

Enligt överenskommelse

Information

Typ
Friliggande villa + Gästhus
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
10 500 000 kr
Rum
10
Sovrum
5
Max antal sovrum
6
Boarea
295 kvm*
Tomtarea
1484 kvm
Biarea
78 kvm
Kakelugn/Öppen spis
Ja
Trädgård
Ja

* Areauppgifter enligt säljaren

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan delvis med källare
Byggår
1907/2008
Fasad
Puts
Grund
Betongplatta och källargrund
Stomme
Tegel och betong
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Vattenburen med luft/vatten och luft/luft
Takbeklädnad
Plåt
Ventilation
Självdrag samt luft/luft med AC på ovanvåningen
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
Isolerglas från 2007

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiklass
E
Energideklarationsdatum
2019-05-23

Länkar

Området

Att bo i Flädie

Mitt i ett landskap präglat av jordbruk, endast sju kilometer väster om Lund, ligger Flädie. Tätorten uppkom under tidig medeltid och är idag en mycket trivsam och barnvänlig ort med bra förbindelser till Malmö och Lund.

Flädie uppkom under tidig medeltid och orten blev större när järnvägen mellan Bjärred och Lund byggdes. Då fick Flädie en betydligt förbättrad infrastruktur med bland annat telefon- och telegrafstation, polisstation och mejeri. Orten är ett exempel på hur ett samhälle under århundraden förändrats och utvecklats; från kyrkby till bondby och vidare från stationssamhälle till centralort i en rik odlingsbygd. Numera är Flädie ett mycket trevligt och barnvänligt villasamhälle.

I Flädie finns bland annat en Montessoriskola, en plantskola, vingård och flera andra verksamheter. Plantskolan säljer bland annat sitt egenodlade äppelträd ”Flädie” som är väldigt populärt i trakten. I denna lantliga miljö kan man slå sig ner med medhavd fika en vacker sommardag. En hel del gammal bebyggelse finns kvar i byn, bland annat en vacker fyrlängad korsvirkesgård som ligger på sin ursprungliga plats. Andra arv från förr är Flädie smedja, ett vagnmakeri samt möllan i Flädie som är den sista kvarvarande vindmöllan i Lomma kommun.

Flädie Mat- och Vingård, utnämnda till årets förtagare 2009, bidrar mycket till ortens charm och gemytliga stämning. På gården kan du bland annat ordna konferenser, njuta av mat och vin samt bo på gårdens hemtrevliga hotell. Exempel på events som anordnas här är vin – och champagneprovningar samt matlagning tillsammans med kockar av hög klass. Här anordnas skräddarsydda upplevelser för såväl företag som möhippor och svensexor. Gården har dessutom en egen liten vinodling och i resturangen kan man dricka det egenproducerade vinet.

Köpa eller sälja bostad i Flädie? Kontakta Bjurfors mäklare i Bjärred! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Flädies 3 bästa

3
 • Flädie mat och vingård
  Populärt för bröllop
 • Jordgubbsplockning
  Vid kyrkan finns självplock som har öppet juni-aug
 • Plantskolan
  Köp den lokala äppelsorten ”Flädie”

Karta

Flädie mejeriväg 18

Flädie mejeriväg 18,
237 91 Bjärred

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  P-O Renvalder

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0708-24 52 53