som utgångspris
5 500 000 kr
Antal rum
4
Boarea
125 kvm
Typ
Radhus
Tomtarea
78 kvm
Biarea
8 kvm

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för visning.

Mäklare

Alla bilder

Beskrivning

Prisbelönt minimalistiskt Townhouse på lugn gågata

Beskrivning

Som en jättestor sockerbit uppenbarar sig plötsligt detta prisbelönta Townhouse och bryter av den pittoreska stadsmiljön, bestående av gatuhus från olika tidsepoker. Paradoxalt smälter huset ändå perfekt in med sina anspråkslösa putsade fasader och sitt enkla formspråk som inte försöker tävla med sina grannar. Resultatet är lyckat, så lyckat att huset belönats med flera priser, bland annat Landskrona Stads stadsbyggnadspris 2009, Region Skånes Arkitekturpris 2010 samt figurerat i flera magasin. De flesta har säkert uppmärksammat huset i tv-programmet Hustoppen på TV8 där det hyllades av en av vår samtids stora namn Gert Wingårdh och till slut hamnade på en andraplats.

Elding Oscarson Arkitekter som ritat huset kan sin arkitekturhistoria, man ser tydliga referenser till modernismens rationella formspråk med rena ytor fria från ornament. Modernismens fäder Mies van der Rohe och Le Corbusier hade säkert gärna kommit på besök om de hade levt idag, för att se detta fulländade exempel på deras idéer om arkitektoniska proportioner möjliggjorda av moderna konstruktionsmaterial. Den ytterst begränsade tomtytan om 78 kvm har ställt stora krav på husets utformning, men tack vare smart planlösning med två entresolplan har arkitekterna lyckats med konststycket att skapa precis lagom stora boytor och ändå få till en fantastisk rymd och ljusflöde i huset.

Den unika kontakten mellan våningsplanen, som möjliggörs av entresolplanen, skapar ett härligt flöde av energi och ljus och de många siktlinjerna måste upplevas på plats. Från ingången har man direkt en överblick över kök och matsal som fortsätter genom atriumträdgården och vidare till annexet. Från matplatsen kan man skåda upp mot vardagsrummets mezzaninvåning och ovanför det badrummet och takterrassen som bakom sina glasväggar får en intim närhet. Från vardagsrummet kan man skåda upp mot husets mest avskiljda del, sovrummet som närmast svävar högt ovanför matplatsen. Att samtliga trappor och räcken är gjorda i tunn vitmålad metall förstärker luftigheten och det är en väldigt speciell känsla att vandra över den tunna gallerbron mellan sovrummet och badrummet samtidigt som man ser ner över vardagsrummet. Badrummet förbinds med takterrassen genom en glasdörr och skapar illusionen av ett stort badrum utan gräns mellan inne och ute. Golvvärme i samtliga golv, gedigna material, noga uttänkt teknik och finesser skapar en extra livskvalitet.

Att arkitekterna har en kärlek och anknytning till Japan är tydlig både i den minimalistiska inredningen och den smärtsamt vackra lilla atriumträdgården, som i sann japansk anda blir en levande landskapstavla i rummet tack vare de stora glaspartierna som suddar ut gränsen mellan inne och ute. Med minutiös planering och fingertoppskänsla har arkitekterna skapat en oas mitt inne i det brokiga stadskvarteret mellan tegelväggar och plank. Ett vackert körsbärsträd blir ett naturligt tak över den stenlagda uteplatsen som omges av en genomtänkt mix av olika växter. Ett smart annex som nås från trädgården är perfekt som gästrum eller kontor för den som har egen verksamhet och tack vare ett stort glasparti från golv till tak skapas illusionen av ett enda stort rum med en trädgård i dess mitt.

Huset är beläget i Landskronas lugnaste del av centrum, på en smal gågata belagd med gatsten som leder till Rådhustorget. Kontrasterna är stora mellan den lugna gatan och de andra gågatorna i centrum. Tystare läge får man leta efter och inne i vårt Townhouse kan man bokstavligen höra en knappnål falla på golvet. Landskrona är en stad med mycket att erbjuda. Stadens stora satsningar på infrastruktur, nya bostadsområden, vackra parker och ett varierat utbud av aktiviteter gör att man knappast har brist på att fylla kalendern. Havet är alltid i ens närhet var man än befinner sig i staden; med badplats vid vackra Citadellet, småbåtshamnen Linds hamn och på promenadavstånd ligger pittoreska Borstahusen med hamn och fina badplatser. Ett kvarter bort ligger Slottsparken som omger Citadellsområdet, och här ligger också stadens berömda konsthall, ett annat exempel på lyckad modernistisk arkitektur i Landskrona. Kommunikationerna är goda med ett väl utbyggt bussnät och en tågstation som på kort tid tar en vidare till regionens större städer som Helsingborg, Lund och Malmö. Att ta sig vidare till Danmark görs antingen med tåg eller bil över Öresundsbron eller via båt från Helsingborg. Här bor man mitt i den expansiva Öresundsregionen med alla dess möjligheter!

Interiör

En massiv glasdörr välkomnar oss in i vindfånget /entrén. Bakom skjutdörr döljer sig sopkärl, elcentral och plats till extra förvaring. En annan glasdörr leder oss in i huset där vi kommer direkt in i köket.

Köket är en modernistisk fröjd med målat betonggolv, vitputsade väggar och inredning från den finska köksproducenten Saari som förknippas med kvalitet och perfektion. Köket har en genomtänkt layout där spishäll, diskho och övrig maskinell utrustning såsom ugn, micro och kyl/frys bildar den klassiska arbetstriangeln. Den dubbla diskhon från Lavabo är infälld i den generösa köksön och på alla arbetsytor ligger Carraramarmor med gråa inslag. Ovanför arbetsytor och spishäll sitter stilrent vitt stänkskydd i ett helt stycke. Utrustningen i köket består av kyl/frys i rostfritt från Smeg, kombinerad gashäll/induktionshäll Smeg, integrerad diskmaskin Whirlpool, integrerad spisfläkt (med utsug), inbyggd varmluftsugn Smeg med kombinerad microvågsugn.

Diskret placerat i köksavdelningen finns en skjutdörr bakom vilken tvättstugan och gäst-wc döljer sig. På golvet ligger mörkt klinkergolv och väggarna är helkaklade i vitt. Den minutiösa planeringen av denna yta tillåter att här både finns tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare (Electrolux) och därtill förvaring av exempelvis ytterkläder. Bakom en till skjutdörr hittar vi gästtoaletten som har wc och handfat, båda från Duravit, samt ett spegelskåp. Här hittar vi även värmepumpen från Nibe.

Den öppna ytan på bottenplan har en diskret avgränsning bestående av två trappsteg som diskret markerar övergången till matsalen. Det målade betonggolvet återfinns även här och väggarna är vitputsade. Den rejäla takhöjden om 4,5 meter i kombination med det stora glaspartiet som i princip täcker hela väggen skapar en underbart luftig yta att placera matsalsmöblemanget i och en vacker vedeldad kamin (Scandia 6304) i ena hörnet av rummet ger extra komfort och hemtrevnad. I glaspartiet finns en hög glasdörr som leder oss ut till trädgården. Invid matsalen finns trappan i vitlackerad metall som leder oss upp till andra våningsplanet.

På detta entresolplan återfinns vardagsrummet som är öppet ner mot matsalen. Väggarna är även här vitputsade och på golvet ligger hela längder av massiv gran - vitlutade och såpade och med golvvärme. Här finns ett stort fönster mot gatan med en djup fönsternisch med sittplats som omges av en platsbyggd bokhylla med hyllor och lådor. För bokmalen kan man knappt tänka sig en härligare plats att låta blicken växla mellan bok och gatumiljön utanför. Dolt i hyllorna finns golvvärmecentral samt datacentral och det finns också en dold gardinskena i fönsternischen. Plats för stor soffgrupp finns också på detta våningsplan. I delar av detta rummet är det öppet upp i nock. Här finns flera nätverksuttag, porttelefon och elektroniskt lås till huvudentrén.

En trappa leder oss vidare upp till husets tredje plan där vi finner sovrummet och badrummet. Även detta rum har trägolv med golvvärme och hela längder av massiv gran som vitlutats och såpats. Stort fönster med djup fönsternisch återfinns också här, omgiven av platsbyggd förvaring med garderober från HTH. Dolt i garderobsväggen finns golvvärmecentral och det finns även här en dold gardinskena i fönsternischen. Här finns också en horisontalmarkis på utsidan som styrs med fjärrkontroll. Ett draperi fungerar som avdelning av sovrummet. En gångbro i vitlackerad perforerad metall leder oss över vardagsrummet till badrummet och takterrassen.

Badrummet har en glasvägg med skjutdörr i glas och väggarna är helkaklade i vitt och golvet har mörkt klinker med golvvärme (el). Utrustningen här består av vägghängd kommod med handfat och wc från Duravit, spegelskåp samt ett badkar med dusch från Westerbergs som arkitekten designat själv. Här finns ett fönster med utsikt över takåsarna och den lilla gågatan som är försett med specialglas med vackra luftbubblor, och på andra sidan finns en hel glasvägg med skjutdörr som förbinder badrummet med takterrassen utanför. På golvet på takterrassen ligger samma klinkergolv som i badrummet vilket ytterligare förstärker känslan av den flytande gränsen mellan ute och inne. Under sommarhalvåret har denna skyddade takterrass sol mellan 8-17 och oslagbar utsikt genom stora partier av vit sträckmetall (öppningsbar mot gatan vid brand). En stege leder vidare upp till det platta sedumbeklädda taket.

På husets samtliga plan finns nätverksuttag, diskret placerade för att inte störa det visuella intrycket. Belysningen i huset är också synnerligen genomtänkt med variation mellan smart utplacerad punktbelysning och allmänbelysning. Fasta spotlights med dimbart ljus stannar självklart kvar.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Rehnschöld 28

Tomt

Tomtarea 78 m² (friköpt).

TV/Internet-anslutning

Fiber

Uteplats/balkong

Den vackra trädgården är ett kapitel för sig och förtjänar ett speciellt omnämnande. Arkitekternas anknytning och kärlek till Japan har verkligen satt sin prägel på denna lilla oas, helt omgärdad av hus, mur och plank. I sann japansk anda finns det stora glaspartier från både hus och annex som vetter mot atriumträdgården och skapar en stor dynamisk tavla som skiftar med säsongerna. En rund stenläggning skapar plats för bord och stolar där man kan njuta av sina måltider under det vackra prydnadskörsbärsträdet. En fast träbänk under persikoträdets grenar ger plats för kontemplation och även plats för underliggande förvaring. Ett väggskåp smälter diskret in i miljön och rymmer plats för trädgårdsredskap mm. En utomhusdusch i koppar svalkar när sommarhettan gör sig påmind. Bland den genomtänkta mixen av växter återfinns klätterrosor med vita blommor, grön flikbladig japansk lönn, lavendel, buxbom, bambu, ljusrosa klematis, björngräs och sköra vårblommor och liljor. Sjösten på marken mjukar upp linjerna av de stora betongblock som förbinder hus och annex. Då båda dessa hus är försedda med stora glaspartier skapas en närhet mellan dessa ytor som endast avgränsas av trädgårdens skira grönska. En känsla av ett stort vardagsrum skapas, där trädgård blir en del av umgängesytan på det mest naturliga sätt.

Övriga byggnader

Annex om 8 kvm, som kan användas som kontor eller gästrum. Glasparti från golv till tak mot trädgård, golvvärme (el), Putsade väggar, väggfasta konsoler med flyttbara hyllor och glasdörr på baksidan. Tekniska finesser: tre nätverksuttag, porttelefon och elektroniskt lås kopplat till husets huvudentré.

Planbestämmelser

Stadsplan (1971-01-22)

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 139 000 kr
Byggnadsvärde
1 683 000 kr
Fastställt
2015
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd

Information

Typ
Radhus
som utgångspris
5 500 000 kr
Tomtareal
78 kvm
Rum
4
Byggnadstyp
3 plan i étage
Boarea
125 kvm
Biarea
8 kvm
Byggår
2009

Driftskostnad (per år)

Värme
20 000 kr
Renhållning
2 111 kr
Vatten/Avlopp
2 700 kr
Sotning
136 kr
Summa
24 947 kr

I kostnad för uppvärmning ingår hushållsel.

Byggnadssätt

Avlopp
Kommunalt avlopp
Fasad
Frostbeständig puts m självren
Grund
Platta på mark
Stomme
Leca Isoblock
Bjälklag
Metallbalkar
Uppvärmning
Frånluftsvärmepump Nibe, vattenburen golvvärme.
Takbeklädnad
Plåt med mossa/sedum
Ventilation
Mekanisk frånluft med återvinn
Vatten
Kommunalt vatten
Fönster
Isolerglas aluminium "Diamant", smutsavstötande

Planskiss

Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning

Karta

Gamla Kyrkogatan 13

Området

Att bo i Landskrona - CentrumAtt bo i Landskrona centrum – Bjurfors hjälper dig hitta din nya bostad.

Landskrona är en tätort vid Öresund med utsikt över Ven och norra Själland i Danmark. En klar dag ser man tydligt Öresundsbron och Köpenhamn. På denna vackra plats inledde nobelpristagaren Selma Lagerlöf sin författarbana. Omgivningarna kännetecknas främst av sina långgrunda sandstränder, både på Ven och fastlandet med bland annat en nyanlagd strand nära centrum. Här finns också två friluftsbad; Citadellbadet med hopptorn samt äventyrsbadet Karlslund.

Andra sevärdheter är Citadellet som är Nordens bäst bevarade fästning från 1500-talet och Landskronas slott. Citadellområdet är numera ett fantastiskt rekreationsområde mitt i staden med museiutställning, hantverksbutik, kafé och kryddgård. Här finns också Sveriges äldsta koloniområde. Landskrona har Sveriges enda golfmuseum samt två 18-hålsbanor i naturskön miljö. Stadens huvudtorg, Rådhustorget, omges av flera vackra byggnader samtida med Rådhuset, från slutet av 1800-talet.

En av godbitarna med att bo i Landskrona är närheten till Ven. På en halvtimme befinner du dig på denna underbara ö som ligger mitt i Öresund, mellan Landskrona och norra Själland i Danmark.

Köpa eller sälja bostad i Landskrona kommun? Kontakta Bjurfors mäklare i Landskrona! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.