KAPTENSVILLA FRÅN 1902 MED MODERN STALLBYGGNAD & POOL NÄRA HAMNEN I GAMLA LERBERGET

Gamla Lerberget, Höganäs

Lerbergets Byaväg 9

Exklusiv
Besiktigad
Utgångspris
7 450 000 kr
Antal rum
8
Tomtarea
839 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
220 kvm / 38 kvm

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

KAPTENSVILLA FRÅN 1902 MED MODERN STALLBYGGNAD & POOL NÄRA HAMNEN I GAMLA LERBERGET

En modern flygel med omfattande glaspartier möter dåtiden i ett hus som även i övrigt är präglat av ljus, öppna ytor och privat innergård med pool.

 • Ansvarig mäklare

  Maria Rebensdorff

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 96

Bilder

Från huvudéntre mot vardagsrum. Lerbergets Byaväg 9 - Bjurfors
Från huvudéntre mot vardagsrum
Arbetsbord/bar. Lerbergets Byaväg 9 - Bjurfors
Arbetsbord/bar
Matplats med vy mot pool. Lerbergets Byaväg 9 - Bjurfors
Matplats med vy mot pool
Öppen planlösning med stora öppningsbara fönsterpartier mot pool. Lerbergets Byaväg 9 - Bjurfors
Öppen planlösning med stora öppningsbara fönsterpartier mot pool
Läcker vy mot pool. Lerbergets Byaväg 9 - Bjurfors
Läcker vy mot pool

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Poolvilla i fiskeläget

Det gamla fiskeläget, med anor från 1700-talet, ligger precis där Öresund möter Kattegatt. Du befinner dig en kvart norr om Helsingborg och ett par minuter söder om Höganäs. Stämningen i gamla Lerberget en varm sommarkväll är svårslagen. I den levande hamnen glider segelbåtarna tyst in till kaj. Folk strövar längs stranden i kvällssolen, och de sista ungarna tjatas motvilligt upp ur vattnet. Längs smala gator hukar de gamla fiskarstugorna framför sekelskifteshusen som reser sig bakom vita staket. De välskötta trädgårdarna bäddas in i solnedgångens mjuka ljus. Doften är frisk av hav, nyklippt gräs och kaprifol.

Lite mer än hundra meter upp från stranden, längs den fridfulla byavägen, ligger denna stora och traditionella kaptensvilla från 1902. Huset är om 200 kvm fördelat över åtta rum. Villan vänder sin tegelfasad mot gatan med höga spröjsade fönster och en bred takkupa – inget tycks skilja detta hus från andra. Följer du däremot garageuppfarten och stiger in i trädgården är kontrasten snudd på total. Här överraskar en skyddad gårdsmiljö i vinkel med en långsmal, formren och vitputsad utbyggnad med omfattande, småspröjsade glaspartier. Byggnaden kantas av en mer än 10 meter lång gjuten pool med stensatt poolområde. Atmosfären är nästintill suggestiv, när poolens belysning tänds och den blommande grönskan omfamnar trädgården. Sommarens dofter letar sig in och en varm bris från havet får de levande ljusen att fladdra stilla. En sådan kväll känns det nästan som om medelhavets vågor lika gärna hade kunnat rulla mot stranden, nedanför.

Den stora huvudbyggnaden har inte bara varsamt renoverats utan även återskapats när det gäller en mängd sekelskiftesdetaljer. Här finns en veritabel provkarta på periodens dekor; stuckaturer, ekparketter, höga fotlister, dubbla spegeldörrar, originalhandtag, takmålningar, bländvita snickerier med mera. Den omfattande renoveringen har präglats av stor respekt för den ursprungliga miljön och med genomgående hög kvalitet vad gäller såväl material som lika traditionellt som skickligt hantverk. Interiören är ett fint exempel på sekelskiftessalongernas tidlösa förmåga att möta såväl modern inredning som vår tids design och material i framförallt kök och badrum.

Inte minst mötet med den nybyggda huskroppens ljusa och öppna lounge – med vackert golv i designbetong – känns lika smakfullt som formrent. När de stora glaspartierna står öppna ut mot sommarnatten och poolområdet, får den gamla skånska trädgården snarast en ton av internationellt semesterparadis. Denna nya husflygelns stora ytor är bokstavligen vidöppna för allt från fest och mingel, relax, familjeaktiviteter, ateljé eller eget företagande.

Bland husets många huvudnummer kan – utöver de omfattande sällskapsytorna – nämnas vinkällaren, biblioteket med takmålningen, ett lyxigt badrum och det stora, grafiska köket från Kvik.

Tomtens fristående garage är isolerat och kan göras om till kontor eller gästhus. Garageplatsen har plats för två till tre bilar och flertalet golvytor i huset har vattenburen golvvärme. Villan har genomgående kulturskyddade fönster från Velfac med undantag för några originalfönster.

Interiör

Öppna den vita trägrinden från gatan. Staketet är i snidat sibiriskt lärkträ i enlighet med originalet och målat med linoljefärg. En gatstensgång leder fram till villans traditionsrika entré.

Hallen slår an tonen för ett lika tidstroget som modernt hus med sin originalparkett i fiskbensläggning med vattenburen golvvärme. Dubbla spegeldörrar på varsin sida om hallen skapar förväntan. Här i hallen kan din gäster hänga av sig. Börjar besöket med att de stampar av sig snön känner de troligen doften av brinnande björkved. Till vänster i hallen ligger nämligen det trivsamma biblioteket med högt i tak och ekparkett i fiskbensläggning. En stilren hörnkakelugn, takmålningar och en takrosett ger rummet en klassisk sekelskiftesinramning. Härifrån öppnar sig det spektakulära huset i sitt fulla djup – du ser genom köket, genom en mindre hall och ner i den långa tillbyggnaden. Känslan av stora, öppna och ljusa ytor är påtaglig – biblioteket får kaskader av ljus från två stora fönster mot gatan.

På andra sidan hallen öppnar sig den andra av husets två sekelskiftessalonger. Vardagsrummet har samma fina ekparkett och samma typ av fönster. Detta är ett rum för allt från familjens lugna vardagkvällar till fest och mingel med vännerna.

Vardagsrummet förbinder via spegeldörrar till dels köket, dels till ett vackert sovrum med fönster mot poolen och trädgården. Fiskbensparketten följer med in.

Bjud in gästerna i det stora platsbyggda köket med inredning från Kvik. Fördrink och tilltugg väntar på generösa arbetsytor i . Köket går i grafiskt svart och vitt och med magnifik utsikt över trädgården och poolområdet. Det vitmålade plankgolvet har värme för den som vill tassa ner för en nattmacka. Köket är skapat av människor som alldeles uppenbart älskar att laga mat och umgås i köket. Det är utrustat med Side-by-Side kyl och frys, vitvaror från Miele, , diskmaskin, induktionshäll samt inbyggda ugnar; ångugn och kombiugn med mikro från Miele. Matplatsen rymmer söndagsbruncher för upp till åtta personer. Det stora köket har även plats för husets tvättavdelning.

En gammaldags dörr i köket leder in till ett litet trivsamt arbetsrum med vitmålat plankgolv. Här finns både arbetsro och ljus från ett stort originalfönster. Rummet kan även användas som rymligt skafferi eller litet sovrum. Kanske är det här din nattgäst ställer in sin väska?

Efter köket öppnar sig nu det närmast sömlösa mötet mellan dåtid och nutid. I en ljus hall, med utgång till husets vinkel på baksidan, breder marmorgolvet ut sig. Här finns inbyggd förvaring i två rymliga högskåp.

Från denna hall kommer du även in i ett stort badrum helt i marmor. Det känns femstjärnigt och är utrustat med dusch, handfat från Kuma och tre spegelskåp med underbelysning. Det svarta gjutjärnsbadkaret på tassar följer upp sekelskiftesmiljön i badrummets annars moderna inramning. Vägg i vägg ligger villans teknikrum som rymmer luft-/vattenvärmepumpen.

Efter hallen öppnar sig nu den nybyggda flygeln som löper parallellt med poolområdet. Trädgårdens grönska och poolens glittrande vattenspegel är ständigt närvarande, nästan en inredningsdetalj trots placeringen utomhus, tack vare omfattande glaspartier. Intrycket är storslaget med de vita väggarna och det släta och faktiskt mjuka golvet, gjutet i designbetong. Det vitmålade ryggåstaket ger en stark känsla av riktigt stora rumsvolymer och fria, öppna ytor. Här finns lounge, kontor, walk-in-closet och matsal, alla med utsikt över poolen. Med dörrarna på vid gavel kan poolpartyts gäster mingla ut på poolområdet och återsamlas vid det stora matsalsbordet när grillmästaren är klar. Därute glittrar vattnet ikapp med stjärnorna, sommarnattens blomdoft blandar sig med doften av hav. Men dessa ytor är lika givna för kräftskivans snapsvisor, eller höstgrytan där gästerna har fått välja vin i den stora vinkällaren med klassisk inramning och atmosfär.

Följ trappan i hallen upp till husets övre plan. Här öppnar sig ett fredagsmysigt allrum med plats för allt från lekar och tevespel till barnens enorma legobyggen. På detta plan finns ett wc, två sovrum och en walk-in-closet.

Det första sovrummet får ett härligt ljus och underbar havsutsikt från den breda takkupans fönster. Utsikten över fiskelägets pittoreska takåsar är fri och där bortom breder Öresund ut sig med förbipasserande skepp från när och fjärran. Solnedgången över havet är ofta dramatisk och när mörkret har fallit glittrar svaga ljus från den danska sidan. Rummet har trägolv i original. En klädkammare ger rymlig förvaring.

Sovrummet mot söder har också havsutsikt. Det har trägolv och vackra originalfönster och dörrar. Även här finns en klädkammare.

Från allrummet kommer du även in i en större walk-in-closet.

Sammantaget representerar detta stora hus ett sällsynt smakfullt möte mellan traditionellt sekelskifte och våra dagars behov av yta, ljus, rumsvolym och högsta bekvämlighet. Allt skapat för ett lika aktivt som bekvämt liv vid havet.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Lerberget 62:3

Övriga byggnader/utrymmen

Garage

TV/bredband

via adsl

via adsl

Parkering

Garage och uppställningsplats för 1-2 bilar.

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
7 450 000 kr
Rum
8
Sovrum
3
Max antal sovrum
4
Boarea
220 kvm*
Tomtarea
839 kvm
Biarea
38 kvm

* Areauppgifter enligt mätning

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan delvis med källare
Byggår
1902*
Fasad
Tegel/puts
Grund
Platta på mark
Stomme
Tegel
Bjälklag
Betong/Trä
Uppvärmning
Luft/vatten
Takbeklädnad
Listtäckning papp
Utvändigt plåtarbete
Lackerad plåt
Fönster
Velfac kulturmärkta serie. 2-glas

* äldre del 1902 tillbyggnad 2012

Areamätning pågår av bostad.

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiklass
E
Energiförbrukning per kvm och år
85

Ombyggnad, Renoveringar

2009/2010 omfattande renovering av den äldre delen från 1902.
2012-2015 Tillbyggnad loungedel, pool och garage.
2017 omläggning av tak och renovering av kupa mot sundet.

Tomt

Vacker och insynsskyddad trädgård med pool och stensatt uteplats.

Planbestämmelser

Stadsplan (1970-03-20)

Ekonomi

Taxeringsvärde
1 133 000 kr
Byggnadsvärde
374 000 kr
Fastställt
2015
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 049 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Driftskostnad (per år)

Hushållsström
32 124 kr
Försäkring
6 540 kr
Renhållning
2 796 kr
Vatten/Avlopp
8 400 kr
Summa
49 860 kr

I posten hushållsel ingår samtlig drift såsom uppvärmning av bostad, drift av pool belysning mm.

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Området

Om området

Gamla Lerberget

Karta

Lerbergets Byaväg 9

Lerbergets Byaväg 9,
263 52 Lerberget

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Maria Rebensdorff

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 96