Skogsegendom med sjötomt

Gamleby, Västervik

Måsebo 1

Exklusiv
Utgångspris eller Högstbjudande
35 000 000 kr
Antal rum
15
Typ
Skogs- och jordbruksfastighet, inriktning hästgård, skog, övrigt
Areal
278,5 ha

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Skogsegendom med sjötomt

Bjurfors Exklusiv presenterar en skogs- och lantbruksfastighet utmed Östersjön i idylliska omgivningar.

 • Ansvarig mäklare

  Anders Liedholm

  Fastighetsmäklare

  :
  Mobil: 070-699 05 52

Bilder

Vy över Måsebo. Måsebo 1 - Bjurfors
Vy över Måsebo
Huvudbyggnad med sidobyggnader och gårdsplan. Måsebo 1 - Bjurfors
Huvudbyggnad med sidobyggnader och gårdsplan
Våtmarken. Måsebo 1 - Bjurfors
Våtmarken
Infarten till fastigheten Måsebo. Måsebo 1 - Bjurfors
Infarten till fastigheten Måsebo
Bastubyggnad med loft vid kvistviken. Måsebo 1 - Bjurfors
Bastubyggnad med loft vid kvistviken
Huvudbyggnad entré. Måsebo 1 - Bjurfors
Huvudbyggnad entré

Planskiss

Planlösning
Planlösning
Planlösning
entré plan
Planlösning
Källare
Planlösning
övre plan
Planlösning
3D ritning entré plan Huvudbyggnad
Planlösning
3D ritning övre plan huvudbyggnad
Planlösning
3D ritning entré plan Gäststuga
Planlösning
3D ritning källarplan Gäststuga
Planlösning
3D ritning övre plan Gäststuga

Beskrivning

Beskrivning

Skogs-och lantbruksfastigheten Gamleby Måsebo är lantlig idyll som hämtad ur en sagobok. Här är du omgiven av ett underbart landskap av ängar, skog, betesmarker och Östersjöns breda kuststräcka. En stilla grusväg leder fram till en klassisk gårdsplan där fastighetens vackra huvudbyggnad samt sidobyggnader ligger. Huvudbyggnaden byggdes 1906 och är totalrenoverad på ett modernt, men tidsenligt vis. Hela huset genomsyras av rymd och ett underbart ljusinsläpp. Vackra välbevarade originaldetaljer såsom spegeldörrar, vedeldad bakugn, flera eldstäder och vitlaserade plankgolv bidrar till den trivsamma känslan i bostaden. Utöver huvudbyggnaden finns ett nyrenoverat boningshus och ett sommartorp. Nere vid sjön finns sjöbod, bastubyggnad med loft och bryggor som erbjuder båt- och badliv samt fantastiska fiskemöjligheter. Fastighetens omgivningar bjuder på ett rikt djurliv och viltrika marker .Vid det anlagda viltvattnet kommer viltet gärna ner för att dricka. Förekomsten av sjöfågel är också god. För den jaktintresserade finns älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin och småvilt. Ekonomibyggnader, djurstall/maskinhall, magasin, verkstad/garage och flera förrådsbyggnader öppnar upp för många verksamhetsmöjligheter. I dag har fastigheten inkommande inkomster från uthyrning av torp, jordbruk och skogsbruk. En sällsynt vacker plats att förverkliga drömmar på.

VÄLKOMMEN. Cirka 3 mil norr om Västervik vid Östersjöns långa kuststräcka ligger ett stycke paradis - Gamleby Måsebo. Skogs- och lantbruksfastigheten med sjötomt har en markareal om hela 278, 5 hektar. Förutom huvudbyggnaden med flyglar, finns det ytterligare ett nyrenoverat boningshus på 106 kvadratmeter som med fördel kan hyras ut. Ett sommartorp på 85 kvadratmeter är i dag utarrenderat. På fastigheten finns ett antal ekonomibyggnader, djurstall/maskinhall på 795 kvadratmeter, magasin, verkstad/garage samt förrådsbyggnader. Detta möjliggör olika sorters verksamheter, hästgård och annan djurhållning.

Fastigheten har idag inkomster och möjliga inkomstmöjligheter mellan 300 000 till 400 000 kr/år. Intäkterna utgörs av hyresintäkter, EU-bidrag för skötsel av våtmark, vall och betesmarker. Dessutom tillkommer intäkter för skogen. Den närmaste perioden anger skogsbruksplanen att 11 522 m3 skog kan avverkas.

SKOGSBRUKSPLAN - Alla fördjupade uppgifter om skogen finns att läsa i separat bilaga Skogsbruksplanen, här finns sammanställningen arealer, virkesförråd, fördelning mellan löv och barrträd, bonitet, tillväxt, skogens åldersklasser, samt huggningsklasser och åtgärds förslag, mm.

HERRGÅRDSFÖRNIMMELSER. På den välskötta, singelbelagda gårdsplanen ligger en ståtlig huvudbyggnad av tydlig herrgårdskaraktär. Den gula husfasaden är putsad med ett framträdande mittparti, röd taktegel och spröjsade fönsterpartier. Entrén nås via en klassisk farstukvist med vitmålade snickerier och rött plåttak. Genom en vacker grön pardörr med speglar kommer du in på en punschveranda. Här är du omsluten av stora spröjsade fönsterpartier från alla håll vilket ger ett underbart ljusinsläpp. På golvet ligger vacker hyvlad kalksten från Öland med golvvärme. Från verandan kommer du vidare in till en större möblerbar hall genom vackra specialsnickrade pardörrar av glas. Samma kalkstensgolv löper vidare genom detta rum. En vinklad elegant ektrappa leder upp till övre plan. I anslutning till hallen finns en gästtoalett med wc och tvättställ. Ena väggen är kaklad halva vägen upp, där en vacker blommönstrad tapet tar vid. Golvet består av hyvlad Ölandskalksten. Till vänster om hallen ligger ett rymligt arbetsrum med ekparkett och öppen spis. Här finns fönster i två väderstreck vilket ger ett härligt ljusinsläpp.

FÖR UMGÄNGE. Via en glasdörr till höger i hallen, når du två vackra sällskapsrum. Det första av dessa är vardagsrummet som har ett ljuvligt ljusflöde, ekparkett och en murad öppen spis med vackert gnistskydd av slipad granitsten. En tidstypisk spegeldörr leder in till matsalen. Även här finns en fungerande murad eldstad som skapar både trivsel och värme. Köket ligger centralt på entréplanet och nås från flera rum; hall, tvättstuga, matsal och den tillbyggda frukostmatsalen.
Köket är en dröm som bjuder på både charm och stilsäkerhet. Det finns gott om förvaring och stora arbetsytor för preparering och matlagning. Här möts gammalt och nytt och skapar utsökt symbios. Kökssnickerier och badrumssnickerier har byggts av exklusiva Falerum Kök. Stilen är tidsenlig med profilerade vita luckor, skålhandtag och svarta granitbänksskivor. Väggarna är delvis kaklade med metrokakel i förband. Resterande väggytor har en fin småmönstrad tapet i grå toner. I ena delen av köket stoltserar den bevarade vedeldade bakugnen som kompletteras av en induktionshäll och varmluftsugn samt vedeldad spis från Lohberger med direkt tilluftsintag genom grunden. Kyl, frys och diskmaskin kommer från Miele. I anslutning till köket finns en underbar matplats i den tillbyggda delen. Här är du omgiven av fönsterpartier från alla håll. Ett stort, vackert burspråk ger dig utsikt över trädgårdens grönska och ett magiskt ljus. På golvet ligger hyvlad Ölandssten och väggarna är klädda med samma fina småmönstrade tapet som i köket. Detta är en njutbar plats för familjens alla måltider.

Från köket är det inte långt till grovköket och tvättstugan med egen ingång. På golvet ligger grå skimrande klinkergolv. Här finns tvättmaskin och tumlare från Miele, praktisk förvaring i garderober samt förråd. I anslutning till tvättstugan finns ett helkaklat badrum med dusch, wc och tvättställ.

SAKRAL KÄNSLA. På övre plan möts du av ett stort allrum. Här har det öppnats hela vägen upp till taknocken vilket ger en härlig atmosfär och rymd, lite av en sakral känsla. Stora fönster åt två väderstreck och vitmålade väggar gör att detta rum flödar av ljus. De vackra originalträgolven är bevarade, slipade och vitlaserade. I rummet finns en fungerande murad rörspis. Husets Master bedroom är ett stort och rymligt sovrum med vackert vitlaserat trägolv, tapetserade väggar och kakelugn. En rymlig garderob med skjutdörrar rymmer mycket klädförvaring. Från sovrummet har du privat ingång till ett påkostat badrum som är inrett med stilfull marmor på golv, duschväggar och kommod. Badrummet är utrustat med ett badkar på fötter, vedeldad bastu, dubbla tvättfat, och bidé. Stora fönster åt två väderstreck ger ett härligt ljusflöde. Det andra sovrummet är också rymligt och ljust med egen kakelugn, garderobsförvaring med skjutdörrar samt vitlaserade trägolv. Vackra spegelpardörrar från allrummet angränsar till biblioteket/ett tredje sovrum. Här råder samma luftiga känsla och det finns vackra vitlaserade trägolv, gröntapetserade väggar, kakelugn och fönster åt två väderstreck. Ytterligare ett mindre badrum finns på övervåningen som är helkaklat och utrustat med dusch, wc och tvättfatskommod.

SAGOLIK MILJÖ. Gårdsplanen och trädgårdstomten kring huvudbyggnaden med sidobyggnader är på cirka 3 000 kvm. Här finns flera äppelträd, bärbuskar och ett stort fint kastanjeträd på baksidan. I mitten på den grusade gårdsplanen på framsidan finns en rund gräsyta med flaggstång. Både på framsidan och baksidan av huset finns stenlagda uteplatser för sommarens måltider.

BONINGSHUS 2. Fastighetens andra bostad är totalrenoverad, både invändigt och utvändigt. Grunden är omdränerad och taket är nylagt. Du möts av en stor altan framför huset med sydvästläge, med en härlig utsikt över de böljande landskapet. De höga glasräcket utefter gaveln på huset och i förlängningen av altanen skapar ett bra vindskydd utan att förta utsikten. Ytterligare ett trappsteg upp kommer du till husets entré där det finns en ljus hall med avhängningsmöjligheter samt trappa till övervåningen. Till vänster ligger ett nyrenoverat helkaklat badrum med dusch, wc och tvättfat. Till höger ligger två rum i fil, ett vardagsrum och ett sovrum med garderober. Båda rummen har en vacker ekparkett. Rakt fram ligger ett väldisponerat kök med matplats, Här finns den bevarade vattenmantlade vedspisen, så att du kan elda och få ut värme i ett vattenburet element i källaren - praktiskt vid strömavbrott. I köket finns även modern spishäll med ugn, diskmaskin, kyl och frys. Trappan som tar dig upp till övre plan som leder till ett rymligt allrum/TV-rum med snedtak. På övre plan finns även ett rymligt sovrum, med praktisk förvaring i kattvindarna. köket finns även en trappa som leder ner till källaren. Källarplanet utgör bara halva ytan, resterande halvan av källaren utgörs av en torpargrund. Separat wc med tvättfat, Matkällare/förråd samt tvättstuga med dusch, de gamla bykaret är fortfarande bevarat, separat grovingång under tak leder in till tvättstugan, väldigt praktiskt om du har hundar eller barn som ska sköljas av innan du släpper in dem i resten av huset.

SOMMARBOSTAD. Sommarbostaden är en charmig och enkel bostad med röd stående träpanel från 1929. Vatten och avlopp är inte indraget i fastigheten. På nedre plan finns kök med vedspis och matplats. Ett mysigt allrum med spis sprider både värme och trivsel. På övre plan finns ett allrum samt sovrum.

Utvald detaljbild Utvald detaljbild

Fakta

Fastighetsbeteckning

Gamleby-Måsebo 1:5

Mark

Produktiv Skogsmark 125,9 ha 64%

Virkesförråd 24 984 m3sk.
Medeltal 198 m3sk per ha

Tall 15 992 m3sk 64 %
Gran 4 306 m3sk 17 %
Löv 2 119 m3sk 8%
Ädellöv 2 568 m3sk 10%

Bonitet och tillväxt 5,6 m3sk per ha

Tomt

Gårdsplanen och trädgårdstomten kring huvudbyggnaden med sidobyggnader är på ca 3 000 kvm. Här finns flera äppelträd, och bärbuskar. Ett stort fint kastanjeträd på baksidan. I mitten på den grusade gårdsplanen på framsidan finns en rund gräsyta med flaggstång.

Inskrivna servitut och övriga gravationer

Avtalsservitut Väg

Vägbeskrivning

Gamleby - Måsebo ligger ca 3 mil norr om Västervik. Ca 3 timmars bilväg från Stockholm 254 km. ca 4 timmars bilväg från Göteborg 315 km. och ca 4 timmar och 40 minuter från Malmö 376 km.

Information

Typ
Skogs- och jordbruksfastighet
Upplåtelseform
Äganderätt
Inriktning
Hästgård, Skog, Övrigt
Antal skiften
1
Utgångspris eller Högstbjudande
35 000 000 kr
Bastu
Ja
Kakelugn/Öppen spis
Ja
Trädgård
Ja
Byggnadstyp
1 ½ plan med förhöjt väggliv
Rum
8
Boarea
271
Byggnadsår
1907, om-och tillbyggt 2013

Driftskostnad (per år) - Sammanfattning

Summa
64 000 kr

I driftkostnaden ingår försäkring för hela fastigheten med bostadsbyggnader och ekonomibyggnader kostnad ca 20 000/år
El-kostnad förbrukning ca 30 000 Kwh/år både uppvärming och belysning kostnad ca 35 000:-/år. Slamtömning ca 3 000:-/år, Sotning ca 2 000/år. Sophantering ca 4 000:-/år .
Observera att den årliga fastighetsavgiften inte är medräknad under driftskostnader.

AREAL

Arealkälla
Taxerad areal
Bete
24
Impediment
32
Skog
124,5
Vatten
57
Åker
37
Övrigt
4
Totalt
278,5

Uteplats/balkong

Det finns en stenlagd uteplats på framsidan av huset och ytterligare en stenlagd uteplats på baksidan.

Ombyggnad, Renoveringar

Hela huvudbyggnaden har totalrenoverats- Den gamla torpargrunden är utgrävd, och en ny isolerad betongplatta med ingjuten vattenburen golvvärme. Alla fönster är utbytta till 3-glasfönster, Fasaden är nyputsad, Taket är omlagt med nytt papp och läkt med taktegel. Samtliga kakelugnar och eldstäder renoverade. All el är utbytt till den senaste tekniken, förberett för fiberanslutning , installerat mediaskåp med internet koppling i alla rum. Invändigt är alla rum smakfullt renoverade med tidlösa färg- och materialval, Hyvlad kalksten från Öland i tillbyggd farstukvist, och frukostmatsal, även i hall/entré 1-stavig ekparkett/plank i vardagsrum, matsal, kök och arbetsrum. Helt nya helkaklade badrum både på över och undervåning, ljust och smakfullt

Planbestämmelser

Fornlämning (36 st)

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Skattetal: Mantal 1 3/32

Last: Avtalsservitut: Väg, 0883IM-10/1588.1
Last: Ledningsrätt Starkström, 0883-1594.1
Last: Officialservitut Brygga, 0883-2953.2
Last: Officialservitut Väg, 0883-2953.1

Ekonomi

120, Lantbruksenhet, bebyggd (2017)
Småhusmark lantbruk, Taxeringsvärde
337 000 kr
Småhusbyggnad lantbruk, Taxeringsvärde (1946)
2 469 000 kr
Betesmark, Taxeringsvärde
393 000 kr
Åkermark, Taxeringsvärde
1 227 000 kr
Skogsmark, Taxeringsvärde
5 302 000 kr
Impediment, Taxeringsvärde
84 000 kr
Ekonomibyggnader, Taxeringsvärde
590 000 kr
Totalt
10 402 000 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Byggnadssätt

Fasad
Puts
Grund
Betong
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Bergvärmepump
Takbeklädnad
Taktegel
Ventilation
Mekanisk frånluft
Fönster
3-glasfönster isoler
Grundmur
Huggen sten

Vatten/Avlopp

Eget vatten från borrad brun, samt avlopp till 3-kammarbrun med infiltrationsanläggning

Övrig information

Skogsbruksplan

Alla fördjupade uppgifter om skogen finns att läsa i separat bilaga Skogsbruksplanen, här finns sammanställningen arealer, virkesförråd, fördelning mellan löv och barrträd, bonitet, tillväxt, skogens åldersklasser, samt huggningsklasser och åtgärds förslag, mm.

Fornlämningar

Det finns ett par omtalade fornlämningar på fastigheten,

Raä 338 - Häll som ligger i betesmark består av fyra skeppsfigurer, en obestämd figur samt 67 skålgropar inom en yta av 2 x 2 meter

Raä 447 är ett block som ligger i betesmark för kreatur och består av 115 skålgropar och två skeppsfigurer inom en yta av 2,4 x 2,5 meter

Västervik har överlägset flest hällristningar i Kalmar län. Värt att notera är att lokalerna i Måsebo, Kasimirsborg och Gamleby ingår i K95, Riksintresse för kulturmiljövård i Kalmar län. Du kan läsa mer om detta på Kalmar Läns Museum

Övriga byggnader

Ekonomibyggnader

Maskinhall

Stor maskin och djurstall på 795 kvm. Timmerstomme med plåttak

Magasin

De gamla magasinet är renoverat. Har en stomme av timmer med delvis ny ytterpanel, samt nytt tegeltak, Uppför i två våningar, Ett perfekt ställe att ha kräftskiva eller andra gårdsfester på.

Sidobyggnad Flygel

Intill Mangårdsbyggnaden/huvudbyggnaden finns det två mindre flyglar, Både flyglarna är nybyggda med ny puts, tak, fönster mm.

I den ena flygel, har man inrett ett slaktrum för gårdens jakt, Här finns ett bra och rymligt kaklat kylrum för att förvara och hänga köttet, Vatten och avlopp och gott om plats för beredning och styckning av viltet. I denna flygeln finns även gårdens uppvärmningssystem, bergvärmepumpen med ackumulatortank.

Den andra flygel, är idag inredd som garage/förråd, men skulle med fördel kunna göras om till bostadslägenhet eller rum.

Båda flyglarna är på ca 29 kvm vardera

Bastu/Relaxbyggnad

Nere vid Östersjön finns det en bastu och relaxbyggnad med tillhörande brygga.
Bastun är vedeldad, det finns även en övervåning/loft, där man med fördel kan övernatta sommar tid. Byggnaden saknar idag el, vatten och avlopp men har mycket träkänsla och ett fantastiskt läge vid vattnet.

Sjöbod

Vid en annan vik på ägorna finns också en enklare sjöbod. Även den har bryggor för att lägga till med båten innan man skall ge sig ut för att fiska.

Verkstad

Stort garage eller verkstad på ca 48 kvm. Modernt utrustat isolerat nybyggt 2012 och uppvärmt med golvvärme, Här finns även toalett med tvättfat, gjutet betonggolv, samt plåttak.

Övriga byggnader

På gården finns även ett antal enklare byggnader, så som förråd, gammalt stall, hönshus, enklare garage, utedass.

Bostadsbyggnad

Byggnadstyp
1 ½ plan delvis med källare
Rum
4
Boarea
106
Biarea
31
Byggår
1946
Uppvärmning
Direktverkande el, Vedspis, samt luftvärmepump

Byggnadssätt

1,5 plans hus med delvis källare. Grund av betong, stomme trä, Fönster 2 glas kopplade, Tak tegelpannor.

Ombyggnad, Renoveringar

Huset totalrenoverat, 2013-2015.
Ny dränerat , nytt tak, nya badrum, samt ytskick.

Uteplats/balkong

Altan utanför huset

Tomt

Trädgårdstomt på ca 2000 kvm

Vatten/Avlopp

Vatten från egen brunn, samt avlopp till 3-kammarbrunn med infiltration

Sommarbostad

Byggnadstyp
1 ½ plan
Rum
3
Boarea
82
Byggår
1929
Uppvärmning
El/ved

Byggnadssätt

Enkelt med trevlig sommarbostad, med trästomme, träpanel, taktegel samt kopplade fönster, saknar indraget vatten och avlopp

Området

Om området

-

Karta

Måsebo 1

Måsebo 1,
594 93 Gamleby

Visa i Google Maps

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Anders Liedholm

  Fastighetsmäklare

  :
  Mobil: 070-699 05 52